Pravoslavac pitao muslimana da mu krsti dete u crkvi: Odgovor doktora nauka za islam mnoge će iznenaditi

Da li musliman može da bude kum na krštenju deteta, pitanje je koje mnoge muči, a na koje je odgovorio dr nauka za islam.

Lifestyle
14:38h
Pravoslavac pitao muslimana da mu krsti dete u crkvi: Odgovor doktora nauka za islam mnoge će iznenaditi
Foto: Printsreen TikTok/ islamski_kanal

Život u multietničkim sredinama, kao što je Balkan, može biti porilično složen. Suživot sa pripadnicima drugih veroispovesti nameće mnoga pitanja, a jedno od takvih jeste - da li musliman može da krsti dete pravoslavca i bude mu kum?

Dr Elvedin Pezić, doktor nauka na Fakultetu za islamske studije, često dobija pitanja u vezi sa temama koje se tiču odnosa muslimana i pravoslavaca na našim prostorima. S obzirom na to da ljudi, koji su okrenuti zajedništvu i slozi, ne žele da postavljaju granice u prijateljstvu ili ljubavi sa pripadnicima druge veroispovesti, kada dođe do određnih verskih ceremonija i rituala, ne znaju kako bi trebalo postupiti - u skladu sa svojom religijom.

Krštenje
foto: Shutterstock

Kako dr Pezić često putem društvenih mreža komunicira sa pratiocima koji žele da uče o religiji, a pitanje koje je nedavno dobio i koje je podrobno objasnio tiče se kumstva između pripadnika islamske i pravoslavne vere, preciznije - krštenja deteta.

"Da li je ispravno da ja, musliman, budem kum drugu pravoslavcu?"

"Ja sam musliman i imam dobrog druga pravoslavca. On hoće da krsti svoje dete u crkvi i da ja budem taj koji će da krsti dete i da budem kum. Da li je to ispravno?", glasilo je pitanje upućeno dr Peziću, koji se potrudio da objasni što detaljnije zašto odgovor, nažalost, mora da bude - ne.

"Hrišćanstvo je kompletno zasnovano na trojstvu, a trojstvo je totalno u koliziji sa monoteizmom islama. Alah je jedan", započeo je izlaganje dr Elvedin Pezić.

@islamski_kanal Da li je muslimanu dozvoljeno biti kum na krštenju djeteta od prijatelja pravoslavca? - dr. Elvedin Pezić ✍🏻 #elvedinpezic #sandzak #islam #bosna ♬ original sound - Poziv-u-Džennet

U nastavku se skoncentrisao na suštinu pitanja, a to je krštenje.

"Učestvovanje u ritualima druge vere je zabranjeno"

"Da čovek ode i učestvuje u bilo kakvoj verskoj ceremoniji, a pogotovo krštenju deteta - pogrešno je. I pitanje je da li na taj način čovek ostaje više u veri?", dodaje.

Na kraju je objasnio kako svi pripadnici islamske veroispovesti treba da postupe u sličnim situacijama.

"Treba reći: 'Ti nisi musliman, ja jesam, meni moja vera zabranjuje bilo kakvo učešće u vašim verskim ritualima. Mi možemo zajedno da odemo na kafu ili u šetnju, ali učešće u verskim ritualima je zabranjeno'. Učestvovanje u ritalu je totalno zabranjeno", zaključio je doktor nauka sa Fakulteta za islamske studije.

(Stil/ Blic Žena)

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs