savršena poslastica

Božanstveni kolač od pomorandže i palente: Desert iz rerne koji ćete obožavati! (RECEPT)

Ovaj recept poznatnog kuvara Džejmija Olivera ćete svi obožavati

Recepti
21:34h Autor:
Božanstveni kolač od pomorandže i palente: Desert iz rerne koji ćete obožavati! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 200 grama maslaca na sobnoj temperaturi
  • 200 grama šećera
  • 3 velika jaja
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 200 grama mlevenih badema
  • 100 grama palente
  • 2 pomorandže
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • narendana kora pomorandže

Sastojci za sirup:

  • 1/4 kašičice mlevenog kardamom začina
  • 250 ml soka od pomorandže
  • 30 ml vode 125 g (smeđeg) šećera

Lepljivi kolač od limuna: Poslastica mekana kao sunđer, prava kraljica ukusa! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Priprema:

  • Zagrejte rernu na 160 Celzijusa i maslacom premažite lim veličine 20 centimetara.
  • U njega stavite masni papir i pritisnite ga, te ga ponovo premažite s maslacem.
  • Maslac i šećer izmiksajte u velikoj posudi dok ne dobijete prozračnu i kremastu smesu.
  • Umutite u smesu jedno po jedno jaja, a zatim umešajte ekstrakt vanile.
  • U maloj posudi pomešajte mlevene bademe, palentu, koru pomorandže i prašak za pecivo, pa to umešajte u smesu.
  • Izlijte smesu u lim i pecite 40 do 50 minuta, ili dok površina ne postane svetlosmeđa i kolač se malo odmakne od rubova lima.
  • Izvadite iz rerne, ostavite da se ohladi 10 minuta, a zatim izvadite kolač na tanjir. On je poprilično nežan pa budite pažljivi!
  • Da biste napravili sirup, usitnite kardamom ili koristi mlevene, a zatim sve ostale sastojke stavite u posudu s njima.
  • Dobijenu smesu kuvajte na srednje jakoj vatri oko 10 minuta ili dok se malo ne zgusne.
  • Ostavite da se ohladi.
  • Na kolaču napravite rupice pomoću čačkalice ili malo debljeg štapića i zatim preko nje nalijte puno sirupa, ali polako, da upije.
  • Poslužite je uz malo jogurta s dodatnim prelivom od sirupa.
  • Ukrasite komadima pomorandže po želji!

Jednostavan kolač od pomorandže: Sočan, mirisan i savršen desert koji ćete uvek praviti! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs