Sastojci:
- 200 grama maslaca na sobnoj temperaturi
- 200 grama šećera
- 3 velika jaja
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 200 grama mlevenih badema
- 100 grama palente
- 2 pomorandže
- 1 kašičica praška za pecivo
- narendana kora pomorandže
Sastojci za sirup:
- 1/4 kašičice mlevenog kardamom začina
- 250 ml soka od pomorandže
- 30 ml vode 125 g (smeđeg) šećera
Lepljivi kolač od limuna: Poslastica mekana kao sunđer, prava kraljica ukusa! (RECEPT)
Priprema:
- Zagrejte rernu na 160 Celzijusa i maslacom premažite lim veličine 20 centimetara.
- U njega stavite masni papir i pritisnite ga, te ga ponovo premažite s maslacem.
- Maslac i šećer izmiksajte u velikoj posudi dok ne dobijete prozračnu i kremastu smesu.
- Umutite u smesu jedno po jedno jaja, a zatim umešajte ekstrakt vanile.
- U maloj posudi pomešajte mlevene bademe, palentu, koru pomorandže i prašak za pecivo, pa to umešajte u smesu.
- Izlijte smesu u lim i pecite 40 do 50 minuta, ili dok površina ne postane svetlosmeđa i kolač se malo odmakne od rubova lima.
- Izvadite iz rerne, ostavite da se ohladi 10 minuta, a zatim izvadite kolač na tanjir. On je poprilično nežan pa budite pažljivi!
- Da biste napravili sirup, usitnite kardamom ili koristi mlevene, a zatim sve ostale sastojke stavite u posudu s njima.
- Dobijenu smesu kuvajte na srednje jakoj vatri oko 10 minuta ili dok se malo ne zgusne.
- Ostavite da se ohladi.
- Na kolaču napravite rupice pomoću čačkalice ili malo debljeg štapića i zatim preko nje nalijte puno sirupa, ali polako, da upije.
- Poslužite je uz malo jogurta s dodatnim prelivom od sirupa.
- Ukrasite komadima pomorandže po želji!
Jednostavan kolač od pomorandže: Sočan, mirisan i savršen desert koji ćete uvek praviti! (RECEPT)