Sastojci:
- 280 grama bademovog brašna
- 120 grama kukuruznog griza
- 7 grama praška za pecivo
- 200 grama maslaca
- 200 grama šećera
- 3 velika jaja
- korice dva limuna
- ½ kašičice kstrakta vanile
- prstohvat soli
Prelep kolač od limuna: Osvežavajuć i ukusan slatkiš! (RECEPT)
Sastojci za preliv:
- 50 grama šećera u prahu
- 3 kašike limunovog soka
Priprema:
- Zagrejte rernu na 175 stupnjeva, te kalup a tortu razmere 24 cm premažite maslacem i prekrijte dno papirom za pečenje.
- Pomešajte suve sastojke – bademovo brašno, kukuruzni griz, prašak za pecivo i so u zasebnoj posudi i stavite sa strane.
- Miksajte šećer i maslac sve dok smesa ne postane svetlija, otprilike tri minuta.
- Dodajte jedno po jedno jaje pa izmiksajte.
- Postepeno dodajite suve sastojke i mešajte varjačom ili silikonskom špatulom.
- Na kraju ubacite koricu limuna i ekstrakt vanile i dobro promešajte.
- Prebacite smesu u kalup i pecite do trenutka kad primetite da se kolač udaljio od kalupa, otprilike 40 minuta.
- Limunov sok i šećer stavite u malu posudu na laganu vatru.
- Povremeno promešajte i sklonite kad se šećer otopi.
- Čačkalicom probušite male rupice u kolaču i prelijte sirupom.
Kolač od limuna i jogurta: Mekši i sočniji desert u životu niste probali! (RECEPT)