Darkov čarobni kolač od jabuka priprema se od svega nekoliko suvih sastojaka, jabuka i maslaca, pa nije ni čudo što za ovim slatkišem ljudi godinama lude.
Sastojci:
- 1 čaša griza
- 1 čaša oštrog brašna
- 1 čaša šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
- Jabuke po potrebi i želji
- Cimet po želji
- Maslac po potrebi
Napomena: Koristite čašu od 2,5 dl
Priprema:
- U dublju posudu dodajte jednu čašu brašna, istu čašu griza, te na kraju čašu šećera.
- Dodajte i jednu kesicu praška za pecivo i kesicu vanilin šećera.
- Sve suve sastojke pomešajte.
- Dno posude nauljite i posipajte brašnom da se kolač ne zalepi, a zatim preko svega rukama posipajte suvu smesu (griz, šećer i brašno).
- Sloj suve smese ne treba biti debeo, već dovoljan da pokrije i da se kroz njega ne vidi dno posude.
- Preko suve smese posipajte rendane jabukes malo mlevenog cimeta.
- Preko jabuka ponovno posipajte suvu smesu dok ih u potpunosti ne prekrijete.
- Postupak ponavljajte sve dok ne potrošite jabuke.
- Na kraju po kolaču narendajte maslac i stavite u rerenu na 200 Celzijusa oko 40 minuta ili dok ne vidite da je kolač dobio lepu zlatnu boju.