Vrhunska poslastica

MAK ŠTANGLICE: Nezaboravni kolačići koji se tope u ustima! (RECEPT)

Obožavaćete ih

Recepti
Autor:
MAK ŠTANGLICE: Nezaboravni kolačići koji se tope u ustima! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Sastojci za testo:

200 gr maslaca 200 gr šećera 1 jaje 10 g praška za pecivo 150 g kisele pavlake 600 g mekog brašna

Nadev:

400 ml mleka 200 g ili 10 kašika šećera – može i manje, po ukusu 4 kašike griza 400 g mlevenog maka

Priprema: Prvo ćemo praviti nadev kako bi se hladio. Mleku dodati šećer i staviti na srednju vatru da provri. Kada mleko provri zakuvati griz i mešati dok se ne zgusne.

Skloniti sa vatre, dodati mak i sve sjediniti. Ostaviti da se hladi. Ulupati maslac sa šećerom. Dodati jaje i pavlaku i opet sve umutitit. Dodati prašak za pecivo, pola mere brašna, pa mikserom na manjoj brzini izraditi.

Dodavati ostatak brašna pa umesiti testo. Umešeno testo umotati u kesu i ostaviti 30 minuta u frižider. Kada je testo odstajalo podeliti ga na 3 jednaka dela.

U pleh 33 x 23cm staviti papir za pečenje.

Razvući prvi deo testa na dimenzije pleha, namotati ga na oklagiju pa spustiti u pleh. Rukom još malo poravnati ukoliko treba. Na testo staviti pola nadeva.

Ponoviti postupak i sa ostala dva teta i ostatkom nadeva. Testo se lako razvlači, a kada ga namotate na oklagiju samo odmotate u pleh.

Na kraju viljuškom izbockati zadnji sloj testa i staviti da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 50 minuta.

Pečen kolač ostaviti da se potpuno ohladi pa zajedno sa papirom izvaditi na dasku za sečenje i na njoj seći. Mnogo je lakše nego u plehu. Po želji preliti čokoladom ili posuti šećerom u prahu. Prijatno.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

mak štangle