savršenost

Medena pita: Starinski desert koji osvaja sve generacije ukusom i mirisom! (RECEPT)

Naziv je dobila po medu koji se stavlja u kore, ne prevladava, ali joj daje posebnu aromu

Recepti 25.12.2019. - 19:53h Autor: Stil/Gastro.24 Sata.Hr
Foto: Shutterstock

Sastojci za kore:

 

  • 1 jaje
  • 150 grama šećera
  • 3 kašike mleka
  • 3 kašike meda
  • 60 grama masti
  • 450 grama brašna
  • 1 kašičica sode bikarbone


Sastojci za kremu:

 

  • 500 ml mleka
  • 5 kašika brašna
  • 180 grama šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 250 grama maslaca


Čokoladni preliv:

 

  • 150 grama čokolade za kuvanje (minimalno sa 60 odsto kakaa)
  • 150 ml pavlaka za šlag

 

Posna medena pita s orasima: Obožavani desert svih generacija! (RECEPT)

foto: Shutterstock


Priprema kora:

 

  • Zagrejte rernu na 160 Celzijusa.
  • U posudu stavite brašno i sodu bikarbonu.
  • U posebnoj posudi mikserom penasto umutite jaja, šećer i vanilin šećer.
  • Lonac s debljim dnom  stavite na srednje jaku vatru.
  • Uspite izmiksano jaje i šećer, potom dodajte mast i med.
  • Kada vam se svi sastojci zagreju oko dva minuta smanjite vatru, te dodajte brašno.
  • Mešajte dok vam smesa ne postane kompaktna.
  • Ovo ide brzo, upotrebite malo snage kako biste umešali brašno u tečne sastojke.
  • Kada je testo povezano sklonite lonac s vatre, testo ostavite u njemu. Testo ćemo valjati toplo.
  • Pleh za pečenje dimenzija 35 x 22 centimetra okrenite naopako pa je pobrašnite.
  • Odvojite 1/3 toplog testa (pečemo tri kore) i razvaljajte ga na poleđini pleha.
  • Testo se valja lagano.
  • Ispecite ga tako razvaljanog (s okrenutom plehom) najviše 7 minuta, odnosno dok vam kora ne poprimi lepu svetlo rumenu boju.
  • Ispečenu koru stavite na papir za pečenje da se ohladi.
  • Ponovite isti postupak s preostale dve kore.
  • Dok se kore hlade, napravite kremu, tako što ćete brašno staviti u lonac i dodavati mu postepeno mleko.
  • Mešajte kako se ne bi stvorile grudvice.
  • Kada ste sve mleko usuli u brašno, smesu stavite na srednje jaku vatru i sve vreme mešajte.
  • Kada se smesa kuva (za nekoliko minuta) sklonite je s vatre i pustite da se ohladi.
  • Maslac sobne temperature dobro umutite sa šećerom i vanilin šećerom, neka vam bude kremasto.
  • Zatim maslacu i šećeru dodajte ohlađeno mleko i brašno.
  • Gotovu kremu stavite po strani.


Čokoladna glazura:

 

  • Čokoladu izlomite na manje kockice.
  • Pavlaku za šlag ugrejte skoro do ključanja, ali pazite da ne provri.
  • Pavlaku ulijte u čokoladu i lagano mešajte dok glazura ne postane kompaktna i povezana.
  • Ostavite da se malo ohladi pa s glazurom prelijte kolač.

 

Slaganje:

 

  • U pleh ili na lim za pečenje postavite prvu koru.
  • Polovinom kreme ravnomerno premažite donju koru.
  • Na nju postavite drugu koru pa je lagano pritisnite kako bi se sve sjedinilo.
  • Premažite je drugom polovinom kreme.
  • Postavite poslednju treću koru i nju takođe lagano utisnite rukama.
  • Zadnju koru prelijte glazurom.
  • Kolač ohladite i ostavite da odstoji preko noći, a potom ga iseckajte.

 

Čoko kikiriki kuglice: Skuvaš, oblikuješ, ukrasiš, uživaš! (RECEPT)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...