Isprobajte

Šta uraditi sa jesenjim jabukama: 7 divnih recepata!

Vreme je za đakonije od jabuka

Recepti
Autor:
Šta uraditi sa jesenjim jabukama: 7 divnih recepata!
Foto: Profimeida

Jabuke su najukusnije voće koje nam jesen nudi. Međutim, zbog obilja često ne stignemo da sasvim iskoristimo sve plodove. Stoga smo odlučili da sa vama podelimo par recepata kako biste iskoristili svaku jabuku iz vašeg dvorišta.

Evo šta sve možete spremiti od jesenjih jabuka:

Lenja pita od jabuka

Većini devojčica ovo je prvi kolač koji su spremile u životu. Lenja pita je broj jedan u svim domaćinstvima i to iz dva razloga: fantastičnog ukusa i jednostavnog načina pripreme.

Potrebno je: šolja šećera; šolja ulja; 2 šolje brašna; šolja jogurta; prašak za pecivo; 1 kg jabuka; 2 kašike ulja; šećer po potrebi i 3 kašike griza.

Priprema: U činiji izmešajte jaja, šećer, ulje i brašno sa praškom za pecivo i jogurtom. Sve dobro izmešajte i napravite testo.

Za fil oljuštite jabuke, izrendajte i izdinstajte na ulju. Dodajte griz i šećera po ukusu. Sipajte pola testa u podmazan pleh i pecite par minuta dok se ne uhvati korica. Zatim sipajte fil, pa preko fila stavite drugu polovinu testa.

Pecite 40 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Kad je pita pečena, možete je posuti šećerom u prahu.

Sok od jabuka (sirup)

Potrebno: Jabuke; voda; 70 grama šećera na 1 l soka; sok od jednog limuna; 1 dkg limunske kiseline na 1 litar soka; vanilin šećer na 1 litar soka.

Priprema: Jabuke operite, očistite ih, narežite na kriške (ne morate da ih gulite). Sipajte vodu preko naseckanih jabuka, tako da ogreznu. Stavite ih na ringlu da se skuvaju. Kada provru ostavite ih još 6 minuta, a zatim skinite sa ringle i ostavite 12h da odstoje u toj vodi. Procedite sok i na svaki dobijeni litar stavite oko 10 grama limunske kiseline, 70 g šećera; i sok od jedog limuna. Zatim tu tečnost stavite opet na ringlu da provri. Kada provri dodajte vanilin šećer i kuvajte još 5 minuta.

Vreo sirup sipajte u vrele flaše koje ćete nakon zatvaranja uviti krpama i držati tako 48 sati dok se ne ohlade. Zatim sok držati u podrumu ili ostavi, a kada se otvori, flašu sa sirupom čuvajte u frižideru.

Cimet rolnice sa jabukama

Potrebno je: 20 g svežeg ili 7 g suvog kvasca; 250 ml tople vode; 50 g šećera; 80 ml ulja; 1 jaje; 1/2 kašičice soli; 525 g brašna; 100 g putera; 165 g braon šećera; 1 kašika cimeta; 50 g oraha; 2 osrednje jabuke; 100 g prah šećera; jedna i po kašika mleka; 1 kašika putera; 1 kašika vaniline esencije.

Priprema: U veću činiju za mešenje staviti kvasac, toplu vodu, šećer i ulje, sve dobro promešati i ostaviti na stranu oko 5 minuta.

U drugu činiju izmeriti brašno. Kad je kvasac počeo da peni, dodati so, malo umućeno jaje i brašno. Sjediniti brašno sa kvascem, i sipati na radnu površinu i sve dobro umesiti. Oblikovati u loptu, pokriti i ostaviti na toplom da naraste, oko 30 minuta.

Za to vreme, u manju zdelicu, izmešati braon šećer i cimet i iseckati orahe. Naraslo testo premesiti i rastanjiti ga oklagijom, na pobrašnjenoj radnoj površini debljine oko 5-6mm, pola otopljenog putera premazati preko testа.

Preko premazanog testa posuti sa mešavinom cimeta i braon šećera. Jabuke očistiti i narendati i posuti preko cimeta i na kraju posuti sa seckanim orasima.

Urolati u jedan veliki rolat i oštrim nožem iseći na 15 malih rolata, oko 6 cm debljine.

Vatrostalnu posudu, veličine 22cm X 33cm premazati sa puterom i svaki komadić premazati sa četkicom okolo i preko i naređati tri reda po 5 komada testa. Pokriti providnom folijom i ostaviti da ponovo raste oko pola sata, na toplom mestu.

Zagrejati rernu na 175 C i peći rolnice oko 20 do 25 minuta ili dok vam blago ne porumene.

Dok se rolnice peku napraviti preliv tako što ćete izmešati prah šećer, mleko, vanilinu esenciju i puter u glatku smesu. Preliti preko vrućih rolnica.

Džem od jabuka

Potrebno: 2 kg jabuka, malo vode, 700 g šećera, 1 vanilin šećer.

Priprema: Jabuke očistite i iseckajte pa ih stavite sa malo vode u šerpu da se prokuvaju. Kada se prokuvaju, sameljite ih štapnim mikserom pa ih vratite na ringlu da se krčkaju. Nakon pola sata, dodajte im šećer pa opet vratite na ringlu još 15ak minuta da se krčkaju. Proverite gustinu. Ako vam odgovara dodajte vanilin šećer, dobro izmešajte pa sipajte u sterilisane i vrele tegle.

Sušenje jabuka

Jabuke možete sačuvati tako što ćete ih osušiti za zimu. Suve jabuke su izuzetno zdrava grickalica, a može da se koristi i za čaj ili kompot.

Priprema: Jabuke dobro operite i oljuštite. Zatim ih izdubite tako što ćete im izvaditi seme. Isecite jabuke na tanke kolutove. Potopite kolutove jabuka u slanu vodu na 5 minuta. Zatim provucite konac kroz sredinu kolutova jabuka i dobijeni venac od jabuka stavite na neko prozračno mesto bez direktnog sunca.

Jabuke možete sušiti i u rerni na 70 stepeni dok se sasvim ne osuše.

Jabuke u šlafruku

Potrebno je: 1 jaje; 2 jabuke; 200 ml mleka; brašno; ulje; šećer u prahu; može i cimet.

Priprema: Zamesiti testo kao za palačinke samo malo gušće. Jabuke očistiti i iseći na listiće. Ubaciti u testo i pržiti u ulju.

Vaditi na papirnu salvetu da upije višak masnoće. Posutu prah šećerom zamirisano vanilom. Uživajte.

Tufahije

Potrebno je: 8 jabuka srednje veličine (1,3kg); 1 litar vode; 500g šećera; sok jednog limuna; 120 g mlevenih oraha; 2 kašike šećera u prahu; 70 ml mleka; 100 g šlaga; 100 ml hladne kisele vode; malo mlevenih oraha za dekoraciju.

Priprema: Oljuštiti 8 jabuka srednje veličine i izvaditi središnji deo. Preći kolutićem limuna oljušćene jabuke da ne bi potamnele. U šerpu sipati 1l vode, 500 g šećera i sok od jednog limuna. Šerpu staviti na ringlu da voda proključa i staviti jabuke. Šerpu poklopiti i kuvati 5 minuta na srednjoj jačini. Okrenuti jabuke i kuvati još 5 minuta. Izvaditi jabuke i ostaviti da se potpuno ohlade.

U šerpu sipati 70 ml mleka, dodati 2 kašike šećera u prahu, promešati i zagrejati mleko do temperature ključanja.

U 120g mlevenih oraha sipati vruće mleko i promešati. Ohlađene jabuke staviti u posudu i ubaciti orahe u jabuke. Jabuke zatim preliti sokom u kom su se jabuke kuvale. U jednu posudu staviti 100 g šlaga, dodati 100 ml hladne kisele vode i mutiti dok šlag ne postane čvrst, oko 3 minuta.

Preko jabuka staviti šlag, a za dekoraciju možete dodati mlevene orahe preko.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs