Od jedne smese dobije se 30 knedlica

Domaće češke knedle sa džemom: Recept star nekoliko vekova

Tradicionalna poslastica iz Praga

Recepti
Autor:
Domaće češke knedle sa džemom: Recept star nekoliko vekova
Foto: Shutterstock

Sastojci: 1 kilogram brašna, 1 svež kvasac, 1 jaje, 1 kašika šećera, 300-400 ml mleka, 150 g marmelade ili džema, 250 g margarina, 100 g šećera u prahu, 100 g kakao praha.

Priprema: U sud sa brašnom dodamo šećer, jaje, izdrobljen kvasac, mešamo sastojke rukom i dodamo mleko. Testo produžimo da mesimo na radnoj površini. Testo stavimo u sud, prekrijemo kuhinjskom krpom i ostavimo jedan sat da naraste. Naraslo testo premesimo i stavimo na radnu površinu. Kidamo od testa i formiramo 30 kuglica.

Na prvoj kuglici napravimo udubljenje u koje stavimo marmeladu i ponovo formiramo kuglicu. Na isti način pripremimo sve knedle. U cediljku iznad pare, obloženu gazom, stavimo 4 knedle. Poklopimo i posle 15 minuta kuvanja na pari sklonimo gazu sa knedlama i stavimo je u drugu cediljku. Poređamo knedle na činiju za serviranje. Na isti način pripremimo sve knedle.

U šerpicu na šporetu stavimo margarin da se rastopi. U sudu pomešamo šećer u prahu i kakao. Pomoću cediljke mešavinu šećera u prahu i kakaoa nanesemo na knedle. Po jednu kašiku rastopljenog margarina nanesemo na svaku knedlu.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs