Beyond burger

Napravite i vi burger za kojim je svet poludeo!

Prava vegetarijanska poslastica

Recepti
12:21h Autor:
Napravite i vi burger za kojim je svet poludeo!
Foto: SPRING BEYOND BURGER

Koliko vam se puta dogodilo da posle neke slave ili nove godine ili Uskrsa kažete - dosta mesa!

I svako ko živi na ovim prostorima će vas razumeti. Prosto je nemoguće zamisliti i jedno slavlje bez raznih vrsta pečenja i roštilja. Ako ste pak na posebnom režimu ishrane ili postite, a možda ste vegetarijanac, onda će ovaj burger biti za vas prava poslastica.

Ipak, ovo nije klasičan burger. Istražujući nove, zdravije alternative mesu i mesnim proizvodima, američka kompanija „Beyond Meat“, što bismo mogli da prevedemo sa „više od mesa“, došla je do proteina graška i od njega napravila „biljni“ burger – Beyond Burger! Dodali su cveklu da mu da crvenu boju, a tako su dobili i na sočnosti, a oni koji su ga probali kažu da je fenomenalan i da se po ukusu ne razlikuje od junećeg burgera. Ovaj proizvod ne sadrži soju ni gluten, tako da ga mogu jesti svi.

foto: SPRING BEYOND BURGER

Do sada ste ga mogli kupiti u Americi i Velikoj Britaniji, od maja se nalazi i na policama nemačkih prodavnica, a od sada ga možete kupiti i kod nas, u METRO cash&carry radnjama. Naći ćete ih u odeljenju mesa, u prostoru za zamrznutu hranu.

Recept kojim ćete oduševiti ukućane i goste

Sa lepšim vremenom menjaju se i navike u našoj ishrani, kada većina, zasićena „teškom“ zimskom hranom, žudi za povrćem, salatama i voćem. Da bismo vam olakšali posao, podelićemo recept kako da napravite ukusan prolećni Beyond burger i oduševite sve koji ga probaju.

Sastojci:

  1. 4 „Beyond Burger“ pljeskavice (2 pakovanja)
  2. Rukola
  3. Karamelizovan crni luk (recept ispod)
  4. 4 kriške dimljenog gauda sira
  5. 4 ćabata hlepčića
  6. Namaz sa belim lukom (recept ispod)

Karamelizovani crni luk

  1. 1 kašika (veganskog) putera
  2. 1 veliki crni ili crveni luk
  3. 1 kašika kokosovog šećera
  4. 1 kašika balzamiko sirćeta
  5. 2 čena belog luka, mlevena
  6. 2 kašičice sveže majčine dušice

Uputstvo za pripremu : na srednje-niskoj temperaturi, otopite (vegan) puter u tiganju sa debelim dnom od nerđajućeg čelika ili livenog gvožđa. Dodajte iseckan luk i kuvajte 10 minuta da omekša. Dodajte prstohvat soli i šećera, a zatim smanjite temperaturu i nastavite da kuvate luk 30 minuta do jednog sata, dok ne dobije boju ćilibara i karamelizuje se. Mešajte dovoljno često, tako da ne zagori, ali ne toliko da ne bude braon. Na kraju dodajte balzamiko sirće, majčinu dušicu i beli luk. Kuvajte još 3 minuta i stavite ga sa strane.

Namaz sa belim lukom

  1. 2/3 šolje (veganskog) majoneza
  2. 2 kašičice mlevenog belog luka
  3. 1 kašičica soka od limuna
  4. pola kašičice morske soli
  5. 2-3 kašike vode (za razređivanje)

Uputstvo za pripremu: u blendar stavite (veganski) majonez, beli luk, sok od limuna i morsku so i procesirajte dok ne postane glatko. Sastružite niz strane, a zatim dodaje onoliko vode koliko je potrebno. Blendirajte i ponovite postupak dok ne postignete željenu gustinu. Stavite u frižider, u hermetički zatvorenoj posudi, sve dok ne bude vreme za upotrebu. Vegan namaz sa belim lukom će trajati u frižideru do sedam dana.

Na kraju sve sastojke poređajte u ćabatu, gornji deo hleba premažite namazom i poslužite toplo. Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs