Provereno je najbolje

3 tradicionalne torte: Ovo su najbolje domaće poslastice svih vremena! (RECEPT)

Za najradosniji praznik spremite dobru staru domaću tortu koja će oduševiti ukućane

Recepti
10:23h Autor:
3 tradicionalne torte: Ovo su najbolje domaće poslastice svih vremena! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Vasina torta

Potrebno je za koru: 5 jaja, 5 kašika šećera, kašika prezli, 100 g mlevenih oraha.

Za fil: 1 dl mleka, 200 g mlevenih oraha, 9 kašika šećera, 3 štangle čokolade, pomorandža, 5 jaja, 150 g rastopljenog putera.

Priprema: Za koru umutite čvrst sneg od pet belanaca. Umutite pet žumanaca sa šećerom, pa dodajte prezle i orahe. Na kraju umešajte sneg od belanaca i preručite u podmazani pleh. Koru pecite u zagrejanoj rerni na umerenoj temperaturi, a kad se ispeče, ostavite je da se ohladi.

Za fil prokuvajte mleko, te u njega ubacite mlevene orahe, četiri kašike šećera i čokoladu. Nacedite sok od pomorandže, dodajte pet žumanaca, pa krem kuvajte na pari. Kuvani krem prohladite, pa ga umutite s margarinom. Posebno umutite šam od pet belanaca sa pet kašika šećera.

Koru filujte kremom od oraha, a celu tortu premažite šamom od belanaca. Držite je do služenja u frižideru.

Jelovnik za Vaskrs: Opustite se uz najukusnije domaće đakonije! (RECEPTI)

foto: Shutterstock

Reforma torta

Potrebno je za koru: 10 belanaca; 300 g šećera; 300 g mlevenih oraha; 1 vanilin šećer; 2 kašike brašna.

Fil: 10 žumanaca; 180 g šećera; 50 g čokolade; 1 vanilin šećer; 250 g umućenog putera; seckani orasi za ukrašavanje

Priprema: Ulupati belanca sa šećerom pa dodati badem, vanilin šećer i brašno. Peći u podmazanom plehu nekoliko kora, u zavisnosti od veličine.

Dok se kore hlade, napraviti fil tako sto ćete na pari skuvati žumanca i šećer i dodati otopljenu čokoladu i vanilu. Mutite dok se ne izjednači i sklonite da se ohladi. Kada se ohladi dodajte umućeni puter, dobro umutite da se sjedini i filujte kore i celu tortu. Pospite iseckanim orasima.

Domaći čokoladni kolač: Bolji od bilo koje torte! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Starinska torta sa orasima

Potrebno: 6 jaja; 200 g šećera, 150 g oraha, 100 g brašna, 2 kašike prezli.

Za fil: 2 jaja, 200 g oraha, 200 ml mleka, 30 g brašna, 20 ml ruma, 250 maslaca, 200 šećera u prahu, 100 g seckanih oraha.

Priprema: U posudu staviti 6 jaja, pa dodati šećer i dobro umešati mikserom. Zatim dodati orahe i brašno. Mešati dok se smesa sjedini pa peći oko 45 minuta, na temperaturi od 190 stepeni Celzijusa.

U šerpu sipamo 2/3 mleka. Odvojimo žumance i belance. U žumance dodamo brašno i ostatak mleka. Sjedinimo sve lepo, zatim sipamo u vrelo mleko u šerpi. Kada fil dobije gustoću, sklonimo ga sa ringle.

Umutimo šećer u prahu i maslac u posebnoj činiji. Dodamo mu ohlađen fil i sve mikserom sjedinimo. Dodamo rum i mlevene orahe. Mešamo dok se krem sjedini.. Ispečenu koru isečemo na dve jednake kore pa filujemo. Celu tortu premažemo filom. Tortu ukrasimo seckanim orasima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs