1. Bela torta

Sastojci za koru: 200 g seckanih oraha, 7 belanaca, 200 g šećera, 100 g suvog grožđa, 100 g marmelade od šipka

Sastojci za fil: 8 žumanaca, 150 g šećera, 2 vanilin šećera, 300 g maskarpone sira, 3 dl slatke pavlake, 10 g želatina u prahu

Za dekoraciju: 4 dl slatke pavlake.

Pani Valevska: Torta u čast poljske plemkinje nema dostojnu konkurenciju! (FOTO, RECEPT)

shutterstock-1051887452.jpg
Foto: Shutterstock
shutterstock-1051887452.jpg
Foto: Shutterstock

Fil: Sjediniti žumanca sa šećerom i vanilin šećerom te mutiti mikserom dok se ne dobije svetao krem. Zatim kremu kuvati na pari dok se ne zgusne. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri, a slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag. U ohlađenu smesu od žumanaca dodati maskarpone sir, slatku pavlaku i želatin pa polako promešati varjačom.


Finalni postupak: Gotovu koru vratiti u kalup za tortu i preko nje sipati pripremljeni fil. Ostaviti u frižideru da se stegne.

2. Verdens beste- zvanično najlepša torta na svetu!

Sastojci za testo: 150 g oštrog brašna, 350 g šećera, 150 g putera, 5 jaja, 4 kašike mleka, kašičica praška za pecivo, 100 g badema u listićima.

Sastojci za krem: 250 ml mleka, 100 ml ruma, 1 kesica kupovnog krema od vanile u prahu, 200 ml slatke pavlake.

Šerbet torta: Originalni starinski recept najukusnije čokoladne poslastice! (RECEPT)

shutterstock-473114266.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema: Odvojite žumanca od belanaca. Puter penasto umutite sa 150 g šećera, dodajte 5 žumanaca, a zatim i brašno koje ste u posebnoj posudi pomešali sa praškom za pecivo i mlekom.

shutterstock-473114266.jpg
Foto: Shutterstock

Bogata torta Sultanija: Savršen spoj čokolade i voća! (RECEPT)

shutterstock-1064128643.jpg
Foto: Shutterstock

Ostavite da se prohladi u plehu, a za to vreme spremite fil. Pomešajte mleko i rum, dodajte krem u prahu i dobro umutite, pa sjedinite sa prethodno dobro umućenom slatkom pavlakom. Sjedinite laganim pokretima pomoću kašike.

Ohlađenu koru presecite tako da dobijete dve kore, nanesite krem na jednu polovinu, a prekrijte drugom. Ukrasite po želji, ohladite nekoliko sati u frižideru i uživajte u jedinstvenom ukusu čuvene Verdens beste polastice!

shutterstock-1064128643.jpg
Foto: Shutterstock

Sastojci za jednu koru (peku se dve): 7 belanaca, 350 g kristal šećera, 1 kašika sirćeta

1. Fil: 1 litar mleka, 3 pudinga od vanile ili slatke pavlake, 14 žumanaca, 250 g margarina, 300 g mlevenih oraha ili lešnika (može i 150 g oraha,150 g mlevenog keksa po želji), 10 kašika šećera

2. Fil: 400 ml slatke pavlake

Prvo uključite rernu na 150 stepeni. Umutite belanca da postanu penasta i čvrsta. Lagano dodajte šećer dok mikser radi. Dodajte sirće i nastavite mutiti dok masa ne postane sjajna. Na pleh dimenzije 33 x 24 (ili približno) stavite papir za pečenje, pa istresite umućena belanca. Poravnajte, nemojte dugo tapkati.

Arapska bajka: Najkremastija i najsočnija torta svih vremena! (RECEPT)

1.jpg
Foto: Printscreen Youtube / Serpica

Stavite brzo u rernu, smanjite temperaturu na 100 - 120 stepeni (zavisi od jačine vaše rerne) i sušite oko sat i po vremena, može i duže ako volite da kora bude baš suva i tvrda. Tako napravite još jednu koru i ostavite da se hlade.

Od litre mleka odvojite malo da možete umutiti puding. Ostatak prokuvajte.

Žumanca umutite sa šećerom pa spojite sa umućenim pudingom. Zakuvajte u mleku i kada se zgusne ostavite fil da se ohladi. U hladan fil dodajte umućen margarin, pa sve zajedno umutite i umešajte mlevene orahe ili lešnike. Umutite i slatku pavlaku.

Filovanje: kora, polovina fila, slatka pavlaka, kora, fil, slatka pavlaka.

1.jpg
Foto: Printscreen Youtube / Serpica

Stavite tortu u frižider da se stegne pa je ukrasite šlagom ili belom čokoladom.

4.Pavlova torta

Sastojci za koru: 6 jaja (belanca), 375g šećera u prahu, 2 i po kašičice brašna, 2 limuna, 300 ml slatke pavlake, 50 g listića badema

Uputstvo za pravljenje kore od belanaca: Zagrejte rernu na 160 stepeni. Mikserom umutite belanca sa šećerom. Dodajte u belanca brašno i koru od limuna i sok od oba. Fil prospite na papir za pečenje i špahtlom za kolače pa oblikujte kao što je pokazano na videu. Stavite belanca u zagrejanu rernu i pustite da se lagano suše. Zavisno od rerne, kore će biti gotove za oko 20-ak minuta, odnosno kada se osuše, a zadrže belu boju, a budu tvrde i krckave.

Taraba torta: Penasti desert za svaku priliku! (RECEPT)

1.jpg
Foto: Printscreen Youtube / BBC

Uputstvo za pravljenje fila od limuna: Pola sata pre nego što ćete praviti fil izrendajte limunovu koricu i pomešajte je sa šećerom. Iscedite sok od limuna. Maslac isecite na kockice.

Fil od limuna: 250 g šećera, rendana korica od 3 veća limuna, 2 jaja, 3 žumanca, 150 ml soka od limuna, 80 g maslaca ili margarina

Jaja i žumanca ulupajte, dodajte šećer pomešan s limunovom koricom, umešajte, pa dodajte limunov sok i sve promešajte da se dobro sjedini.

Ulijte u posudu i na laganoj vatri kuvajte dok ne počne da se zgušnjava konstantno mešajućidrvenom kutlačom, pogotovo uz ivice posude.

Kada se fil zgusne dodajte kockice maslaca i mešajte dok se sasvim ne otopi.

1.jpg
Foto: Printscreen Youtube / BBC

5. Miličina uskršnja torta

Sastojci: 350 g mlevenog keksa, 2 pune kašičice čokoladnog praha, 90 g rastopljenog putera, 100 ml mleka sa sobne temperature, 400 g krem sira, 50 g šećera u prahu, 650 ml slatke pavlake, 250 g lešnik krema, 150 g crne čokolade, listići badema za dekoraciju (po želji).

Baron torta: Najlepša kombinacija čokolade i voća dostojna kraljevske trpeze! (RECEPT)

57540231-2341914162758072-7676308813787430912-n.jpg
Foto: STIL / Privatna Arhiva

Priprema: Pomešati mleveni keks, čokoladni prah, puter i mleko, lepo sjediniti i formirati koru u kalupu kojem se skidaju stranice (ako nemate ovaj kalup, možete da koristite okruglu šerpu čije dno i stranice ćete obložiti providnom streč folijom, tako da folija viri iz šerpe). Ostavite da se hladi u frižideru dok vi mutite fil.


Bakina karamel torta bez pečenja: Lagana i posna! (RECEPT, VIDEO)

57511575-2392268904157070-889387701508243456-n.jpg
Foto: STIL / Privatna Arhiva

Umutiti krem sir sa šećerom u prahu, a u posebnoj činiji umutite 500 ml slatke pavlake, pa spojite bele filove. Polovinu premazati preko biskvita, a u drugu polovinu dodati lešnik krem i umutiti da se sjedini. Rasporediti preko belog fila i vratiti u frižider.

Za glazuru istopiti čokoladu sa preostalih 150 ml slatke pavlake. Preliti preko drugog fila i ostaviti još malo u frižideru. Izvadite iz kalupa ili šerpe (kad se dobro stegne, samo uhvatite foliju koja viri i izvadite tortu), pa ukrasite po želji listićima badema.

Uživajte u nekoj od ovih poslastica i srećni praznici!


Stil.kurir.rs

5 predivnih torti - za svačiji ukus!

Baron torta: Najlepša kombinacija čokolade i voća dostojna kraljevske trpeze! (RECEPT)

57540231-2341914162758072-7676308813787430912-n.jpg
Foto: STIL / Privatna Arhiva

Priprema: Pomešati mleveni keks, čokoladni prah, puter i mleko, lepo sjediniti i formirati koru u kalupu kojem se skidaju stranice (ako nemate ovaj kalup, možete da koristite okruglu šerpu čije dno i stranice ćete obložiti providnom streč folijom, tako da folija viri iz šerpe). Ostavite da se hladi u frižideru dok vi mutite fil.


Bakina karamel torta bez pečenja: Lagana i posna! (RECEPT, VIDEO)

57511575-2392268904157070-889387701508243456-n.jpg
Foto: STIL / Privatna Arhiva

Umutiti krem sir sa šećerom u prahu, a u posebnoj činiji umutite 500 ml slatke pavlake, pa spojite bele filove. Polovinu premazati preko biskvita, a u drugu polovinu dodati lešnik krem i umutiti da se sjedini. Rasporediti preko belog fila i vratiti u frižider.

Za glazuru istopiti čokoladu sa preostalih 150 ml slatke pavlake. Preliti preko drugog fila i ostaviti još malo u frižideru. Izvadite iz kalupa ili šerpe (kad se dobro stegne, samo uhvatite foliju koja viri i izvadite tortu), pa ukrasite po želji listićima badema.

Uživajte u nekoj od ovih poslastica i srećni praznici!


Stil.kurir.rs

5 predivnih torti - za svačiji ukus!