Palačinke nema ko ne voli, a ovaj recept mogu čak i vegani da isprobaju.
Kao zamenu za jaje možete koristiti čia semenke, semenke lana (1 kašika mlevenih semenki lana/ čia semenki i tri kašike vode), pola izgnječene banane ili skrob.
Sastojci:
- 125 grama brašna (pirovo/bezglutensko ili mešavina)
- 1 mala kašičica praška za pecivo
- 160 ml mleka/biljnog mleka
- 80 ml mineralne vode
- 1 jaje
- 1 velika kašika mlevenih lanenih semenki
- 3 velike kašike vode
- ½ male kašičice vanile ili cimeta
- Po želji malo sirupa od agave ili javora
- Ulje za premazivanje tiganja
Omiljeni slatkiš: Slasne palačinke bez belog brašna, tope se u ustima! (RECEPT)
Postupak:
- Ako koristite vegansko jaje pomešajte lan ili čia semenke s vodom ili usitnite bananu.
- Pustite da odstoji 5 minuta. Ako niste vegan i jedete jaja preskočite ovaj korak.
- Pomešajte brašno, prašak za pecivo, te cimet ili vanilu ako ih koristite.
- Dodajte brašnu mleko,mineralnu vodu i jaje
- Dobro pomešajte, možeš i ručnim mikserom (treba biti gusto, ali i tečno, pa dodajte mleka prema potrebi).
- Ostavite da se odstoji 5-10 minuta.
- Zagrejte tiganj i premažite uljem.
- U zavisnosti od veličine tiganja dodajte testo, te ga raširite do željene veličine palačinki.
- Pecite dok se ne počnu da se pojavljuju mehurići.
- Okrenite i pecite još 2-3 minuta.
- Tople palačinke premažite nadevom po želji.
Mali trikovi za savršene palačinke: Sjajni saveti za najlepše testo!