novi svetski trend

Sirova hrana: Bogata je mineralima i vitaminima, reguliše krvni pritisak, rad jetre i bubrega!

Šta mislite o ishrani baziranoj isključivo na sirovoj hrani?

Recepti
Autor:
Sirova hrana: Bogata je mineralima i vitaminima, reguliše krvni pritisak, rad jetre i bubrega!
Foto: Shutterstock

Sirova hrana je trend u svetu zdrave ishrane. Bogate vitaminima i mineralima, sirove namirnice imaju brojne prednosti.

Kako zapravo sirova hrana utiče na naše telo?

Svi pobornici sirove ishrane ističu njene brojne prednosti. Od brže pripreme namirnica do nutritivno vrednijih obroka. Ipak, važno je napomenuti da sirova ishrana ne podrazumeva samo salate. Smutiji, poslastice i brojne druge kombinacije otvaraju čitav svet jela.

Takođe, ovakav način ishrane dopušta termičku obradu namirnica, ali samo do temperature od 45 °C.

Energija

Kako namirnice koje unosimo nisu termički obrađene, naše telo troši manje energije na njihovo varenje. Stoga se višak energije usmerava na mozak i ostale organe, a mi se osećamo vitalnije.

Sirovo voće i povrće u organizmu se vari otprilike 30 minuta što je zaista velika prednost, pogotovo za one koji se često sa sporim varenjem.

Nutritijenti

Određeni broj vitamina i minerala gubi se termičkom obradom namirnica čime one postaju nutritivno siromašnije. Sirovom ishranom vitamini i minerali ostaju u namirnici, a time i u našem telu.

Odnosno, organizam ima više toga da upije. Ovakve namirnice takođe su bogate i vlaknima.

Poboljšava kardiovaskularni sastav

Temeljena na voću, povrću, semenkama i mahunarkama, sirova hrana smanjuje nivo štetnog holesterola, smanjuje povišeni krvni pritisak i smanjuje pojavu srčanih oboljenja.

Kako se jela od sirovih namirnica slabo začinjavaju, time se smanjuje i uticaj soli i prekomernih masnoća na naš organizam. Antioksidansi, vlakna, minerali samo su neki od uspešnih boraca protiv slobodnih radikala koji nas čine zdravim. Isto važi i za samu krv. Zahvaljujući hlorofilu, crvena krvna zrnca postaju jača i zdravija, a time i ceo organizam.

Čisti organizam

Glavni čistači našeg organizma su jetra i bubrezi koji najviše stradaju kao posedica nezdrave ishrane. Sirova hrana bogata je biljnim proteinima koje bubrezi mnogo lakše prerađuju i time proizvode manje uree koja učestvuj u prerađivanju proteina!

Brojne namirnice poput celera, tikvica, krastavaca, lubenice smatraju se prirodnim diureticima koji pomažu bubrezima u izbacivanju štetnih materija. Isto je i sa jetrom. Sirova hrana organskog porekla ne sadrži pesticide i hemikalije koji opterećuju jetru.

Poboljšava probavu

Budući da je sirova hrana termički neobrađena, u potpunosti se razgrađuje što znači da naše telo dobija više nutrijenata, a time i enzima.

Enzimi su važni za funkcioniranje našeg organizma, ali i za poboljšavanje probave. Kako su sirove namirnice bogate enzimima, lakše će se variti pa neće doći do neprijatnih pojava poput gastritisa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs