Poslušajte savet slavnog kuvara

Džejmi Oliver savetuje: Ovako se namirnice pravilno slažu u frižider da se ne bi kvarile!

Šta ide na koju policu, a čemu uopšte nije mesto u frižideru

Recepti
Autor:
Džejmi Oliver savetuje: Ovako se namirnice pravilno slažu u frižider da se ne bi kvarile!
Foto: Shutterstock

Kad dođe leto i velike vrućine, bacaju se velike količine hrane jer se jednostavno brže kvari. Slavni televizijski kuvar Džejmi Oliver za Dejli mejl savetuje kako da izbegnete bacanje, odnosno maksimalno iskoristite ostatke hrane.

Najvažnije je dobro organizovati frižider tako da vam namirnice traju čak i duže nego inače!

Organizacija frižidera

Temperatura u svakom frižideru varira kako vrućina napolju raste, tako da meso i ribu treba držati u hladnijem odeljku na dnu, a mlečne proizvode u sredini frižidera. Kuvano meso treba držati odvojeno od sirovog, a sirovo meso neka vam stoji na najnižoj polici. Vrata frižidera su njegov najtopliji deo koji je izložen zagrevanju prilikom svakog otvaranja. Tu neka stoje sokovi i začini.

Ne ide sve u frižider

U frižideru držite samo one stvari kojima je tamo mesto. Namirnice poput paradajza nema potrebe da hladite. Njih uskladištite na suvo i mračno mesto. Idealno je ako imate podrum. Neke namirnice u frižideru čak traju kraće nego na sobnoj temperaturi. Hleb će, na primer, biti duže svež van frižidera.

Više nikad ne ostavljajte jaja u frižideru: Evo zašto!

foto: Shutterstock

Biljke i salate

Sveže povrće i začinsko bilje duže će vam trajati ako ga lagano zamotate u kuhinjski ubrus pre nego što ga stavite u frižider. Možete njime da obložite fioku za povrće jer će se sva vlaga upijati u papir, a povrće ostati sveže. Ali, ne zaboravite da redovno menjate ubruse!

Zamrzavanje ostataka

Zamrzivač je poput vremenske kapsule za svežu hranu, a naročito za voće i povrće. Ako imate veliku količinu voća koje će vam propasti, stavite ga u kutiju pa u zamrzivač. Kad poželite zdrav smuti, samo izvadite voće iz zamrzivača. To važi više-manje za sve namirnice koje ne uspete da pojedete. Oliver savetuje da kutije s hranom pravilno označite kako se ne biste nakon nekog vremena pitali šta je unutra.

Čemu stvarno služi fioka ispod rerne: Nikad se ne biste setili!

Džejmi Oliver
Džejmi Oliverfoto: Profimedia

Zimnica

Zimnicu možete da napravite od bilo kojeg hrskavog povrća. Ako imate velike količine šargarepe, brokolija, karfiola ili krastavaca, jednostavno ih isecite u teglu, dodajte sirće, so, šećer i vodu i imaćete ukusnu zimnicu. Možete dodati začinsko bilje, semenke slačice ili neki drugi vaš omiljeni pojačivač ukusa.

Zagorelo posuđe ne mora da se riba: Pasta od dva sastojka skida naslage za minut! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs