Ispoštujte običaj

Maler na novogodišnjoj trpezi: Ovo jelo nikako ne stavljajte na sto!

Riba simboliše nesmetano kretanje bez prepreka, pa vam nagoveštava laganu godinu u kojoj će svi poslovi plivati, i zato je obavezna za ovu noć
Trpeza
13:30h Autor:
Foto: Thinkstock

Postavljanje bogate novogodišnje trpeze nema za cilj samo da nas nahrani, već svako jelo treba da bude pažljivo odabranom jer sa sobom nosi određenu simboliku sreće, napretka i blagostanja.

 

Pored već tradicionalne ruske salate, svinjskog pečenja, kupus salate i torte, na trpezi bi svoje mesto trebalo da nađu i riba i grožđe, a evo i zašto:

 

Grožđe

 

Grožđe je, pre svega, simbol zdravlja i jačine, pa se preporučuje da pojedete nakon ponoći tačno 12 zrna grožđa, za svaki mesec po jedno, kako biste u predstojećoj godini svakog meseca bili zravi.

 

Riba

 

Budući da i za novogodišnju noć traje Božićni post, riba bi trebalo da se nađe na vašoj trpezi. Pored toga, ona simboliše nesmetano kretanje, kretanje bez prepreka, pa vam nagoveštava laganu godinu u kojoj će svi poslovi ”plivati”.

 

Ruska bajka otkriva: Zašto kitimo jelku pred Novu godinu?

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Svinjsko meso

 

Svinjsko meso je simbol izobilja i bogatstva.

 

Kupus salata

 

Zbog svoje zelene boje simboliše harmoniju prirode i dobre sreće kao i dugovečnost.

 

Torta

 

Zbog same svoje strukture koja sadrži puno šećera, torta je simbol slasti. Potrudite se da vam torta bude od što bogatijih sastojaka kako bi u predstojećoj godini bilo što više slasti.

 

Zaboravite piletinu

 

Ono što se nikako ne preporučuje na novogodišnjoj trpezi jeste meso od pernatih životinja, jer one imaju krila, pa simbolišu sreću koja napušta.

 

Narodna verovanja vezana za novogodišnju noć: Mali rituali koji garantuju ljubav i novac!

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...