ŽENSKA ĆUD - OMILJENI STARINSKI KOLAČ U VOJVODINI VEĆ 2 VEKA: Toliko je posebnog ukusa da ga APSOLUTNO SVI OBOŽAVAJU

Omiljena poslastiCa Vojvođana, a posvećena je ženskom karakteru!

Recepti
19:16h Autor:
ŽENSKA ĆUD - OMILJENI STARINSKI KOLAČ U VOJVODINI VEĆ 2 VEKA: Toliko je posebnog ukusa da ga APSOLUTNO SVI OBOŽAVAJU
Foto: Printscreen Youtube - Mama Buba

Čuveni starinski kolač ženska ćud bila je omiljena poslastica potiče još iz 19. veka, a jedna je od omiljenih poslastica u Vojvodini. Obavezno se sekao na jednake kocke i servirao na belim porculanskim tanjirima. Nosi još i zanimljive nazive damen kapric ili žensko jogunstvo. Vrlo jednostavno se pravi i za njega vam nije potrebno mnogo novca, a ukus je neverovatan. Ovaj vanvremenski klasik je prosto neodoljiv, zato obavezno morate da ga probate!

Ženska ćud, Kolač
foto: Printscreen Youtube - Mama Buba

Sastojci:

  • 1 šolja mleka
  • 12 -14 kašike šećera
  • 10 gr kvasca
  • 1 kašika masti
  • 4 žumanceta
  • 2,5 šolje brašna
  • rendana kora limuna
  • pekmez od kajsija ili malina, ribizli ili džem
  • 4 belanceta
  • 1 kašika soka od limuna

Način pripreme:

Staviti kvasac da uskisne. Umutiti mast sa šećerom, žumancima i korom limuna. Ostaviti da kisne 1 sat u tepsiji. Peći na 180 stepeni oko 25 minuta. Pečeno premazati pekmezom i snegom od belanaca. Palet nožem ili kašikom napraviti talase pa staviti da se još malo zapeče – oko 5 minuta, da vrhovi postanu zlatno-braon.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs