Ričet je starinsko jelo koje su spremale naše bake, a na sličan način se priprema današnji pasulj. Razlika je samo u 2 sastojka, a to su ječam i beli luk. Isprobajte ovaj zaboravljeni recept, a ako volite pasulj nema šanse da ne zavolite i ričet već na prvi zalogaj.
Sastojci:
- 200 g pasulja
- 200 g oljuštenog ječma
- 1 crni luk
- 1 šargarepa
- 1 kašika maslaca
- 70 ml paradajz soka
- 2-3 čena belog luka
- 1 kašika brašna
Priprema:
Pasulj potopite u vodu i ostavite par sati, a najbolje je preko noći. Zatim prospite vodu, sipajte novu i kuvajte dok ne proključa. Opet prospite vodu, pa dodajte u pasulj ječam i suvo meso i opet sipajte vodu da ogrezne. Poklopite i kuvajte na laganoj vatri oko sat vremena. Na masti (može i ulje) propržite sitno seckan crni luk i šargarepu isečenu na kolutove. Zatim sipajte malo vode i dinstajte dok ne omekša. Dodajte u pasulj. Zatim u istu šerpu dodajte sitno seckan beli luk i posolite.Zatim pomešajte brašno, slatku papriku i paradajz sos, ako je potrebno dolijte malo vode. Ne sme da bude grudvica. Sipajte u pasulj i kuvajte još 15 minuta, piše Stvar ukusa.
(Stvar ukusa)