Čuveni starinski kolač ženska ćud bila je omiljena poslastica potiče još iz 19. veka, a jedna je od omiljenih poslastica u Vojvodini. Obavezno se sekao na jednake kocke i servirao na belim porculanskim tanjirima. Nosi još i zanimljive nazive damen kapric ili žensko jogunstvo. Vrlo jednostavno se pravi i za njega vam nije potrebno mnogo novca, a ukus je neverovatan. Ovaj vanvremenski klasik je prosto neodoljiv, zato obavezno morate da ga probate!
Sastojci:
- 1 šolja mleka
- 12 -14 kašike šećera
- 10 gr kvasca
- 1 kašika masti
- 4 žumanceta
- 2,5 šolje brašna
- rendana kora limuna
- pekmez od kajsija ili malina, ribizli ili džem
- 4 belanceta
- 1 kašika soka od limuna
Način pripreme:
Staviti kvasac da uskisne. Umutiti mast sa šećerom, žumancima i korom limuna. Ostaviti da kisne 1 sat u tepsiji. Peći na 180 stepeni oko 25 minuta. Pečeno premazati pekmezom i snegom od belanaca. Palet nožem ili kašikom napraviti talase pa staviti da se još malo zapeče – oko 5 minuta, da vrhovi postanu zlatno-braon.