Veliki Vaskršnji post je uveliko počeo i sa sobom nosi stroga pravila. Uprkos tome, ne morate da se odričete omiljene hrane, te vam donosimo recept za najukusniju posnu sarmu koju ćete obožavati.
Sastojci:
- 4 srednje glavice crnog luka
- 2 praziluka
- 5 većih šargarepa
- 1 koren peršuna
- 1/4 korena celera
- 4 čena belog luka
- 500 g pirinča
- 1 veći krompir
- 500 g dimljene ribe (može i bez ribe)
- 2 glavice kiselog kupusa
- suvi biljni začin
- slatka mlevena paprika
- lovorov list
- biber
- 1 kašika brašna
- so
- 1 vezica peršunovog lista
- bosiljak
Priprema:
Sipajte ulje u veću šerpu da bude debljine prsta. Na ulju izdinstajte crni luk i praziluk. Pirinač potopite u vodu. Beli luk sitno iseckajte. Šargarepu, celer i peršun izrendajte na krupno i sve dodajte u luk, pa nastavite sa dinstanjem 10 minuta, piše Zadovoljna.rs.
Zatim dodajte pirinač koji ste ocedili od vode i dinstajte još 10 minuta. Potom sklonite sa šporeta i dodajte suvi biljni začin, biber, so, mlevenu papriku, izrendandani krompir, list peršuna i brašno.
Na listove kupusa stavljate po kašiku fila i savijajte sarme, pa ih ređajte u zemljani sač ili vatrostalnu činiju koji ste obložili listovima kupusa. Ribu isecite i ređajte je između sarmi. Staviti odogzo sušeni bosiljak koji će sarmi dati savršen miris i ukus. Nalijte vodom da ogrezne, prekrijte listovima kupusa i pecite na 150 stepeni oko četiri sata.