OVAKO SE SPREMA PRAVA POSNA SARMA: Zbog 1 sastojka biće mnogo ukusnija od mrsne

Posna sarma ne zahteva mnogo vremena kako se misli, a može biti duplo ukusnija od mrsne.

Recepti
19:03h Autor:
OVAKO SE SPREMA PRAVA POSNA SARMA: Zbog 1 sastojka biće mnogo ukusnija od mrsne
Kako se pravi posna sarma?, Foto: Shutterstock

Veliki Vaskršnji post je uveliko počeo i sa sobom nosi stroga pravila. Uprkos tome, ne morate da se odričete omiljene hrane, te vam donosimo recept za najukusniju posnu sarmu koju ćete obožavati.

Sastojci:

  • 4 srednje glavice crnog luka
  • 2 praziluka
  • 5 većih šargarepa
  • 1 koren peršuna
  • 1/4 korena celera
  • 4 čena belog luka
  • 500 g pirinča
  • 1 veći krompir
  • 500 g dimljene ribe (može i bez ribe)
  • 2 glavice kiselog kupusa
  • suvi biljni začin
  • slatka mlevena paprika
  • lovorov list
  • biber
  • 1 kašika brašna
  • so
  • 1 vezica peršunovog lista
  • bosiljak
Sarma
Sarmafoto: Shutterstock

Priprema:

Sipajte ulje u veću šerpu da bude debljine prsta. Na ulju izdinstajte crni luk i praziluk. Pirinač potopite u vodu. Beli luk sitno iseckajte. Šargarepu, celer i peršun izrendajte na krupno i sve dodajte u luk, pa nastavite sa dinstanjem 10 minuta, piše Zadovoljna.rs.

Zatim dodajte pirinač koji ste ocedili od vode i dinstajte još 10 minuta. Potom sklonite sa šporeta i dodajte suvi biljni začin, biber, so, mlevenu papriku, izrendandani krompir, list peršuna i brašno.

Na listove kupusa stavljate po kašiku fila i savijajte sarme, pa ih ređajte u zemljani sač ili vatrostalnu činiju koji ste obložili listovima kupusa. Ribu isecite i ređajte je između sarmi. Staviti odogzo sušeni bosiljak koji će sarmi dati savršen miris i ukus. Nalijte vodom da ogrezne, prekrijte listovima kupusa i pecite na 150 stepeni oko četiri sata.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs