Ukoliko ste ljubitelj sarmi, u vreme posta možete pripremiti posnu sarmu, a jednao će biti ukusna kao i ona sa mesom. Možda čak i lepša!
Potrebni sastojci:
1 srednje veličine plavi paradajz (patlidžan)
1 srednja tikvica
3 veće glavice luka
3 šargarepe
2 kom praziluka
3 veća krompira 1/2 kg krompira
10 kašika suncokretova ulja
300 gr pirinča
2 kašike seckanog svežeg peršuna (ili korijandera)
1 kašika slatke mlevene crvene paprike
suvi začin - po ukusu
20-30 kom listova kiselog kupusa (zavisi od veličine lista)
Posna sarma od listova blitve i pirinča
Način pripreme:
Crni luk iseći i prodinstati na ulju.
Kad postane staklast dodati na kolutiće isečen praziluk, na kockice isečen plavi paradajz i tikvicu a zatim i izrendanu šargarepu i krompir. Dinstati još 2-3 minuta.
Skinuti sa šporeta i dodati pirinač, začinsku papriku, suvi začin i peršunov list.
U posudu u kojoj će se peći sarma (šerpa ili vatrostalna posuda), na dno staviti listove kiselog kupusa i ređati savijene sarme.
Kad se poređa (slobodno može da bude jedna na drugoj) prekriti listovima kiselog kupusa, nasuti vodu, tako da sarma "ogrzene" (tek da je pokrije) i staviti foliju ili poklopac na šerpu ili vatrostalnu posudu.
Staviti u rernu i peći na 200 stepeni dok sarma ne proključa a zatim smanjiti na 180 C i peći još 1 sat.
Vreme pečenja zavisi i od šporeta, uglavnom sarma je gotova kad pirinač bude skuvan.