ukusno!

Ljuto jelo za sreću: Indijska pikantna čorbica probudiće sva vaša čula! (RECEPT)

Kada jedite ljuto, osećate bol, a zatim i sreću. Objašnjenje leži u tome da onog trenutka kada zagrizete ljutu papričicu, jezik zapeče i daje signal mozgu da proizvede endorfin - hormon sreće, koji utiče i na bolje podnošenje bola. Tako da, ako hoćete instant sreću u lošem danu, častite se ljutim

Recepti
Autor:
Ljuto jelo za sreću: Indijska pikantna čorbica probudiće sva vaša čula! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Kažu da je indijska kuhinja ljuta. I ne greše. Ali ipak, za one koji ne vole mnogo ljuto, evo lakog recepta koji daje potpun ugođaj indijske kuhinje, ali bez preterane ljutine. Svilenkasta čorba u kojoj se prepliću slast i blaga ljutina.

Priprema:

U lonac usuti brašno od leblebija, brašno, 1/2 litra vode, so i dobro promešati da se razbiju grudvice. Ostaviti na stranu da odstoji nekoliko minuta.

U tiganju rastopiti puter i ubaciti kim, grčko seme, karanfilić, cimet i čili.

(umesto čilija može poslužiti domaća, tucana ljuta paprika, ali čili daje posebnu aromu tako da ukus neće biti isti)

To kratko propržiti i usuti u lonac sa brašnom i vodom.

Kuvati uz stalno mešanje dok se malo ne zgusne.

Dodati šećer, listove nane i pustiti da proključa. Sve vreme mešati.

Ako je potrebno, dodati tople vode do željene gustine.

Kad je brašno skuvano, skloniti sa vatre i dodati pavlaku za kuvanje. Inače, u Indiji umesto pavlake za kuvanje dodaju jogurt, ali njihov jogurt jako je drugačiji od našeg pa ne treba eksperimentisati bez potrebe.

Servirati dok je vruće, u činiji sa strane poslužiti uz pirinač.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs