Kažu da je indijska kuhinja ljuta. I ne greše. Ali ipak, za one koji ne vole mnogo ljuto, evo lakog recepta koji daje potpun ugođaj indijske kuhinje, ali bez preterane ljutine. Svilenkasta čorba u kojoj se prepliću slast i blaga ljutina.
Priprema:
U lonac usuti brašno od leblebija, brašno, 1/2 litra vode, so i dobro promešati da se razbiju grudvice. Ostaviti na stranu da odstoji nekoliko minuta.
U tiganju rastopiti puter i ubaciti kim, grčko seme, karanfilić, cimet i čili.
(umesto čilija može poslužiti domaća, tucana ljuta paprika, ali čili daje posebnu aromu tako da ukus neće biti isti)
To kratko propržiti i usuti u lonac sa brašnom i vodom.
Kuvati uz stalno mešanje dok se malo ne zgusne.
Dodati šećer, listove nane i pustiti da proključa. Sve vreme mešati.
Ako je potrebno, dodati tople vode do željene gustine.
Kad je brašno skuvano, skloniti sa vatre i dodati pavlaku za kuvanje. Inače, u Indiji umesto pavlake za kuvanje dodaju jogurt, ali njihov jogurt jako je drugačiji od našeg pa ne treba eksperimentisati bez potrebe.
Servirati dok je vruće, u činiji sa strane poslužiti uz pirinač.