NEODOLJIVA!

POSNA MANASTIRSKA PITA KOJA SVAKOGA OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ: Ima izvrstan ukus, domaćice je prave kad žele SVE DA ODUŠEVE

Recept za posnu manastirsku pitu obavezno zapišite, jer čim je jednom probate, postaće omiljeni vaše trpeze.

Recepti
16:00h Autor:
POSNA MANASTIRSKA PITA KOJA SVAKOGA OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ: Ima izvrstan ukus, domaćice je prave kad žele SVE DA ODUŠEVE
Recept za posnu manastirsku pitu, Foto: Printscreen Youtube / Kuhinja Valentina Mašković

Posna manastirska pita je jelo koje nikoga ne ostavlja ranodušnim! Njen ukus prosto osvaja na prvi zalogaj, a toliko je lepa da sigurno nećete pojesti samo jedno parče. A iskusne domaćice je uvek prave kada žele da oduševe ukućane ili goste.

Testo za pitu:

  • 600 gr brašna
  • 15-20 gr kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 50 ml ulja
  • 350 ml vode

Sastojci za fil:

  • 300gr sočiva
  • 200 gr praziluka
  • 1 glavica crnog luka
  • 400gr šampinjona
  • ulje
  • so
  • biber
  • začinska crvena paprika
Manastirska pita
foto: Printscreen Youtube / Kuhinja Valentina Mašković

Način pripreme:

U posudu stavite litar i po vode, a potom dodajte 300 gr opranog i očišćenog sočina i kašičicu soli, te ostaviti da se skuva.

Propržite na ulju praziluk i jednu glavicu crnog luka u tiganju, a zatim dodajte iseckane pečurke. Nakon što ispari sav višak vode, dodajte proceđeno, i u hladnoj vodi oprano, skuvano skočivo. Vrstu i količinu začina dodajte po svom ukusu - so, biber, začinska crvena paprika i sl. Nakon što se sve lepo ukrška, ostaviti da se dobijena smesa prohladi, a za to vreme pripremite testo.

Manastirska pita
foto: Kuhinja Valentina Mašković

Sipajte u činiju brašno i napravite u sredini udubljenje, te u njega dodajte kvasac i malo vode 50 ml ulja i jednu kašičicu šećera. Razbijte rukom kvasac i dodajte kašičicu soli. Zatim sipajte oko 300 ml vode i umesite testo na pobrašnjenoj površini. Zamešeno testo podelite na 10 do 12 manjih loptica.

Loptice lepo oblikujte, pospite malo brašnom i ostavite da odstoji 15 do 20 minuta. Nakon toga od svake jufkice se pravi kora koja se cela filuje. A kako se slaže ova prelepa manastirka pita, koja se peće oko 35 minuta na 200 °C pogledajte u videu ispod:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs