LESKOVAČKA AČAK PITA S JEDNOM KOROM: Starinsko jelo koje se topi u ustima, a sočni NADEV daje mu poseban ŠMEK

Donosimo vam recept za najukusniju i najsočniju ačak pitu kojoj je teško odoleti.

Recepti
Autor:
LESKOVAČKA AČAK PITA S JEDNOM KOROM: Starinsko jelo koje se topi u ustima, a sočni NADEV daje mu poseban ŠMEK
Recept za najukusniju ačak pitu, Foto: Printscreen Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Ako želite da usavršite pravljenje domaće pite, meke kao puter kifle, isprobajte trik starih pekara koji će vam olakšati spremanje ovog ukusnog jela. Donosimo vam još jedan zanimljiv recept za Ačak pitu iz prošlog veka, moglo bi se reći da je ovo jelo lična karta grada Leskovca. Nekada je bila privilegija bogatih ljudi zbog svog neodoljivog ukusa.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 300 ml vode

Nadev:

  • 6 jaja
  • 400-500 g kiselog mleka
  • 200 g sira
  • 50 ml ulja
  • 200 g spanaća
  • 250 g domaće masti za premaz

Priprema:

U dublju posudu sipati brašno, so i vodu, pa zamesiti testo. Nakon toga, testo izraditi na radnoj površini, pa formirati veknu, a zatim je podeliti na 6 jednakih delova od kojih ćete formirati loptice. Pokriti loptice krpom i ostaviti da odmore oko 10 minuta.

Uzeti jednu lopticu, posuti je sa malo brašna i oklagijom razvući koru, a zatim je pobrašnjaviti i presaviti. Postupak ponoviti i sa ostalim lopticama. Prvu koru premazati sa mašću, a zatim poklopiti drugom korom, pa opet premazati i tako do poslednje kore. Zatim, oklagijom razvući preklopljene kore da bi se formirala jedna, a potom opet premazati mašću.

Koru preseći na 8 krakova, pa ih unakrsno preklapati ka unutra. Ostaviti da odtsoji, pa pripremiti fil.

Pita, ačak pita
foto: Printscreen Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Umutiti jaja, pa dodati so i kiselo mleko, pa sve lepo izmešati. Zatim dodati ulje i sir, pa sve lepo sjediniti. U smesu možete dodati oko 200 g iseckanog mladog luka ili spanaća.

Pita, ačak pita
foto: Printscreen Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Koru razvući oklagijom, da bude nešto većeg prečnika od tepsije, a zatim koru prebaciti u podmazanu tepsiju. Sipati fil preko kore, a zatim krajevima kore zatvotiti fil.

Pita, ačak pita
foto: Printscreen Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Pitu peći oko pola sata, a zatim izrezati i služiti.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs