Domaći integralni hleb po proverenom receptu koji sigurno uspeva. Najlepši je kada je vruć, ali ostaje mekan i kada se ohladi, a što je najbolje od svega ostaje svež po nekoliko dana.
Sastojci:
- 500 g integralnog pšeničnog brašna
- 1 kašičica soli
- 300–400 ml tople vode
- 1 kesica suvog kvasca, odnosno 25 g svežeg kvasca
- 2 kašike maslinovog ulja
Priprema:
Sipajte u posudu 500 g brašna i kašičicu soli i dodajte 2 kašike maslinovog ulja. Ako za pripremu hleba koristite sveži kvasac, prvo ga pripremite – udrobite 25 g kvasca u 100 ml tople vode i ostavite 15 minuta. Pripremljeni kvasac uspite u posudu, a zatim dodajte ostalih 200–300 ml tople vode. Ako koristite suvi kvasac, uspite kesicu u posudu, sve zajedno izmešajte i dodajte 300–400 ml tople vode. U svakom slučaju dodajte polako zadnjih 100 ml vode tokom mešanja i završite kada testo postane gipko i nije previše lepljivo.
Testo ćete najbolje zamesiti pomoću kuhinjskog robota sa nastavkom za mešenje testa. Prekrijte posudu vlažnom krpom i ostavite ga 45 minuta na toplom mestu kako bi nadošlo za otprilike trećinu. Izvadite testo iz posude i spljoštite ga prstima na površini posutoj brašnom, a zatim ga savijte i prebacite u modlu za hleb dužine od 25 cm. Pecite integralni hleb od 40 do 50 minuta na 200 °C.