Ima li išta lepše od svežeg i vrućeg domaćeg hleba? Retki su oni koji mogu da mu odole!
Iako mnogi smatraju da je komplikovano napraviti domaći hleb, ono što treba da znate jeste to da ne morate da budete pekar ili iskusna domaćica kako bi vam testo i hleb ispali fantastično. Pomoću jednostavnog recepta umesite testo i napravite mekani domaći hleb. Više ga nećete kupovati, a toliko je ukusan da će se ceo odmah pojesti. Od ove količine sastojaka dobićete 4 hleba, a ako u rernu dodate i posudu sa vodom biće neverovatno mekan.
SASTOJCI:
300 ml tople vode
1 kesica suvog kvasca
1 kašika šećera
1 kašičica soli
420 g brašna
PRIPREMA:
U toplu vodu dodajte kvasac, šećer i so. Dobro promešajte da se sastojci lepo sjedine, pa postepeno dodajte brašno. Sjedinite špatulom i malo rukama umesite. Testo treba da bude lepljivo i mekano. Pokrijte i ostavite da odstoji 40 minuta. Prebacite testo na pobrašnjenu površinu, pa kratko premesite. Zatim podelite na 4 dela i oblikujte loptice.
Od svake loptice oblikujte valjak. Stavite na pleh obložen pek papirom i pokrijte, pa ostavite 20 minuta da odstoji. Zasecite po sredini, pa premažite vodom i pospite brašnom. Na dno rerne stavite posudu sa vodom, a pleh stavite na rešetku. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 35 minuta.
Posptupak možete pogledati u nastavku:
izvor: stvar ukusa