Nema ništa lepše od domaćih krofni po starinskom receptu, koje će biti mekane kao duša. Sa tim se slaže i Olivera Balašević koja je nedavno objavila na Instagramu kako pravi krofne.
“Šta može da ide uz stidljive pahulje koje provejavaju Salajkom kao prah šećer po krofnama ove večeri? Pa, krofne!”, napisala je Olivera. Donosimo vam starinski recept za najmekše krofne.
Sastojci:
- 1 kg brašna (tip 400 meko)
- 600 ml mleka
- 1 pakovanje kvasca (50 g)
- 3 ravne kašike masti (ili zejtina)
- 4 ravne kašike šećera
- 1 kašičica soli
- 2 kašičice šećera za kvasac
- 2 žumanceta
Priprema:
U mlako mleko izdrobite kvasac, stavite 2 kašičice šećera i ostavite da nadođe. Za to vreme, u većoj vanglici, umutite 2 žumanca, dodajte mast ili ulje, šećer, so pa na kraju dodajte i nadošli kvasac. Sve umešajte pa postepeno dodajite brašno i mutite. Zamesite testo srednje mekoće (važno da se ne lepi za ruke i radnu površinu). Zatim umešeno testo ostavite da odmori 20-30 minuta.
Posle 30-ak minuta testo ponovo malo premesite bez dodavanja brašna i rastanjite na debljinu manju od 1 cm (od prilike 7-8 mm). Čašom vadite krofne, pa ostavite da odstoje sa svake strane po 5 minuta. Za to vreme zagrejte ulje na umerenoj temperaturi. Pre prženja krofne još malo blago rastanjite oklagijom i ostavite da malo odmore. Kada se krofne stavljaju u ulje bitno je da ona strana koja je bila na stolu sada bude gore. Gotove krofne uvaljatjte u prah šećer i poslužiti tople.