SAZNAJTE VIŠE

KAKO SE ČUVA LUK, A KAKO JAJA: Stručnjaci otkrili jedini PRAVI NAČIN čuvanja hrane u frižideru! (FOTO)

Gde vam u frižideru stoje jaja i mleko? Kako čuvate povrće od truljenja? Na ova i mnoga druga pitanja koja se tiču adekvatnog skladištenja hrane, odgovorićemo vam u nastavku teksta…

Recepti
11:04h Autor:
KAKO SE ČUVA LUK, A KAKO JAJA: Stručnjaci otkrili jedini PRAVI NAČIN čuvanja hrane u frižideru! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Gde je najbolje skladištiti mlečne proizvode?

Ako vam obično i kiselo mleko, jogurt i pavlaka stoje na policama vrata frižidera, pravite veliku grešku. Mlečni proizvodi su izrazito kvarljivi, naročito kada se njihova ambalaža jednom otvori, zbog čega im ne prija da stoje na mestu koje zbog otvaranja i zatvaranja frižidera može imati relativno nestabilnu temperaturu. Pravo mesto za ove namirnice su police unutar samog frižidera, a ne njegova vrata.

Da li jaja treba da stoje na policama vrata frižidera?

Sve što smo rekli za mlečne proizvode, važi i za jaja. I ona će se sporije kvariti ako su smeštena duboko u frižideru, gde je temperatura najkonstantnija. Iako je ova preporuka već godinama opštepoznata, proizvođači frižidera i dalje svoje plastične posude za jaja stavljaju na police vrata ovog rashladnog uređaja.

A šta raditi sa mesom?

Svim vrstama mesa, uključujući i ribu, potrebna je niska temperatura. U idealnom svetu, mi bismo meso držali isljučivo u zamrzivaču i uvek bismo ga pravili za jedan dan, ali ko ima vremena da kuva toliko često?

Ipak i kada odložimo obroke od mesa u frižider da prenoće ili ostanu tu još jedan dan duže, postoji dobar i loš način da to učinimo. Preporuka stručnjaka je da meso stoji u najhladnijem delu frižidera tj. na njegovom dnu, a da na datoj polici ne stoje druge vrste namirnica, kako ne bi došlo do njihove kontaminacije.

Kako čuvati salatu i ostalo povrće?

Kod povrća je izuzetno važno da ono bude pokriveno, bilo u odgovarajućim posudama ili kesama. Dokazano je da se nepokriveno povrće brže suši, tako da ako vam je stalo da što duže zadržite svežinu i ukus ove vrste namirnice, ne zaboravite da svoje povrće, ali i voće, stavite u adekvatnu ambalažu unutar frižidera.

Luk u frižideru: DA ili NE?

Čuvanje luka u frižideru ne utiče bitno na njegovu svežini i ukus. S druge strane, ako vas nervira kada vas svrbe i peku oči dok seckate luk, a na kraju vam krenu i suze, bolje bi bilo da on pronađe svoje mesto u vašem frižideru, a najbolje u njegovoj fioci na dnu, kako ostale namirnice ne bi pokupile njegov miris.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs