Prema definiciji Američkog odseka za agrikulturu (USDA), prerađena hrana je svaka hrana koja pretrpi određene promene u odnosu na svoj izvorni oblik. Dakle, oljuštena i isečena jabuka je, prema ovoj definiciji, prerađena.
Prerada hrane je i njeno kuvanje, pečenje, sušenje, zamrzavanje, ali je prerada i dodavanje soli, šećera, masti i raznih aditiva, boja i konzervanasa.
Imajući sve to u vidu, nije teško zaključiti da je skoro sva hrana u supermarketima, u manjoj ili većoj meri prerađena.
Međutim, "prerađeno" ne znači, a priori, i "nezdravo". Zbog toga je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) prihvatila jedan sistem klasifikacije koji se zove Nova, a sa ciljem da se hrana klasifikuje prema stepenu prerade.
Pa tako, prema ovoj klasifikaciji, prvu grupu čini neprerađena, ili minimalno prerađena hrana ali tako da joj se ne menja nutritivni status, već su izmene samo u svrhu čuvanja.
U drugoj grupi se nalaze prerađeni kulinarski sastojci, poput ulja i brašna, dok treću grupu čini prerađena hrana, odnosno, hrana iz neke od prethodne dve grupe, kojoj su dodati so, šećer ili masti.
Četvrtu grupu čini visoko prerađena hrana, koja sadrži aditive, konzervanse i veštačke boje, a sve sa ciljem da joj se produži rok trajanja i poboljša izgled i ukus. Postoje čak i mišljenja da se hrana na ovaj način prerađuje da bi se povećala želja za njenim konzumiranjem, te ne čudi što se upravo visoko prerađena hrana smatra krivcem pandemije gojaznosti u kojoj živimo.
Jedna od glavnih nedoumica jeste i konzumiranje mesa i mesnih prerađevina.
Dr Katarina Bajec razjasnila je i rasvetlila neke zablude koje svi imamo o hrani