probajte

5 NAJBOLJIH MARINADA KOJE OD MESA NAPRAVE ČUDO: Ovako će vam svaka priprema ručka ići od ruke!

Vreme je za šetnje na svežem vazduhu, aktivan provod i, naravno, piknike u prirodi. Jedno od najpopularnijih jela ovog godišnjeg doba je roštilj. U redovima koji slede predstavljamo vam načine na koje možete marinirati meso da postane sočno i mekano.

Recepti
Autor:
5 NAJBOLJIH MARINADA KOJE OD MESA NAPRAVE ČUDO: Ovako će vam svaka priprema ručka ići od ruke!
Foto: Profimedia

Marinada od luka

Marinada od luka idealna je za svinjetinu – meso se može marinirati do 6-8 sati. Takođe, jagnjetina i junetina dobro idu uz luk, ali ne i piletina, jer kao neutralna može izgubiti ukus. Za pripremu marinade potreban vam je luk, so i biber (količina zavisi od toga koliko mesa planirate – na 1 kg svinjetine potrebne su 2 glavice luka). Jedan luk se isecka na kolutiće, a drugi izrenda na sitno. Pire od luka posolite i pobiberite i pomešajte s mesom, ostavite da se marinira 2 do 8 sati. Zatim komadiće mesa nanižite na ražanj, naizmenično s kolutovima preostalog luka.

Marinada od kivija

Marinada od kivija pogodna je za sve vrste mesa, čineći ga sočnim i mekim. Za kuvanje će vam biti potrebni: kivi, luk, malo biljnog ulja, začini i so – svi sastojci se moraju naseckati (možete koristiti blender) i pomešati s komadima mesa. Marinirajte oko 20-40 minuta.

Marinada od nane

Marinada od mente tradicionalno se koristi za piletinu i jagnjetinu – ova kombinacija čini meso mekim i začinjenim, dok istovremeno eliminiše specifične ukuse. Za kuvanje vam je potrebna sveža menta, luk i so. Luk se isecka na polukružne listiće, stabljike nane se odvoje od listova, sastojci se pomešaju s pripremljenim komadima mesa, posole i ponovo promešaju. Najbolje je da se meso marinira preko noći.

Kefir marinada

Kefir marinada idealno se kombinuje s nežnim pilećim mesom, kao i ćuretinom i svinjetinom. Za kuvanje morate pomešati kefir, so, biber i začinsko bilje po ukusu (na primer, mirođija i peršun), a po želji dodati i druge začine. Zatim pripremljene komade piletine ili drugog mesa prelijte marinadom i ostavite najmanje 2 sata prekriveno folijom (što duže to bolje), a zatim ispecite meso.

Marinada od paradajza

Marinada od paradajza savršena je za svinjetinu, jagnjetinu i teletinu. Za njenu pripremu potreban vam je pire od paradajza ili paradajz u vlastitom soku, nekoliko čenova belog luka, biber, so, crni luk i začini po ukusu. Naseckajte crni i beli luk, malo razredite pire od paradajza vodom i kratko prokrčkajte, dodajte povrće, so i začine. Preporučuje se da se gotova marinada skuva, a zatim pomeša s mesom i marinira 2 do 4 sata. Takođe, marinada se može poslužiti uz kuvano meso i koristiti kao umak.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs