Sastojci:
- 1,5 kg junetine od plećke
- ulje
- 4 kašike putera
- 2 srednje glavice crvenog luka
- 4 šargarepe
- veza celera
- 300 gr pečuraka
- 1 paškanat
- glavica belog luka
- 150 gr paradajz pirea
- 2 lista lorbera
- 3 grančice ruzmarina
- 300 ml crnog vina
- 1 litar juneće bistre supe
Priprema:
Oljuštite šargarepu i paškanat i isecite na komade dužine oko 5 cm.
Glavici belog luka odsecite samo vrh tako da svi čenovi ostanu povezani. Pečurke operite, crni luk oljuštite i isecite na četvrtine.
Ugrejte rernu na 170 stepeni.
Posolite i pobiberite meso.
U velikom loncu ugrejte ulje i ispržite mesto sa svih strana, tako da dobije koricu (3 do 4 minuta sa svake strane).
Izvadite meso na tanjir.
U masnoću dodajte puter i pripremljeno povrće i beli luk pa mešajte na tišoj vatri 8 do 10 minuta.
Dodajte paradajz pire i dinstajte oko pet minuta.
Dodajte lorber, ruzmarin i vino, pa kuvajte na tihoj vatri 5 do 7 minuta.
Vratite meso u lonac. Dodajte juneću supu, poklopite lonac i stavite ga u rernu.
Krčkajte meso 2 sata i 20 minuta. Kad izvadite lonac, ostavite ga na sobnoj temperaturi desetak minuta, pa izvadite meso na tanjir za posluživanje.
Lorber i ruzmarin bacite, čenove belog luka pažljivo istisnite, a ljuske bacite. Sos poslužite u činijicama, meso garnirajte povrćem i dodajte pečeni ili bareni krompir ili pirinač po želji.
Prijatno!