probajte

3 NAJUKUSNIJIH UMAKA ZA GRICKALICE: Ovako nešto još niste probali, a pravi se za čas! (RECEPT)

Iz nekog razloga ljudi retko prave umake. To je greška, jer su oni pogodni kao zakuska pre večere, za zabave i proslave, ili kao brz obrok.

Recepti
Autor:
3 NAJUKUSNIJIH UMAKA ZA GRICKALICE: Ovako nešto još niste probali, a pravi se za čas! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Kako biste ispravili ovu kulinarsku nepravdu, u nastavku saznajte tri recepta. A, pošto je vikend, eto idealnog izgovora da ih isprobate.

Umak od patlidžana

Ovaj umak je idealan za vegane i vegetarijance, kao i za sve one koji žele da se hrane zdravije. Služite ga uz prepečen mediteranski pita-hleb, i isečeno povrće kao što su paradajz i šargarepa.

Sastojci

  • 2 srednja patlidžana
  • 1 kašičica soli
  • 6 kašičica maslinovog ulja
  • 1 šolja sitno iseckane crvene paprike
  • 1 šolja sitno iseckanog crnog luka
  • 1 kašičica korijandera u prahu
  • 1 kašičica aleve paprike
  • ¼ šolje vinskog sirćeta
  • ½ šolje iseckanog peršuna
  • 1 kašičica soka od limuna

Priprema

Isecite patlidžane na kockice, dobro ih posolite i ostavite na kuhinjskom papiru da odstoje 30 minuta. U velikom tiganju, na 4 kašičice maslinovog ulja, dinstajte patlidžan oko 10 minuta na srednje jakoj vatri. Prebacite patlidžan na tanjir, dodajte 2 kašičice maslinovog ulja u isti tiganj, pa na 12 minuta propržite papriku i luk, sa korijanderom i alevom paprikom. Nakon toga dodajte patlidžan i sirće, mešajte i gnječite drvenom kašikom 8 minuta, dok se ne dobije odgovarajuća tekstura i sirće ne ispari. U činiji pomešajte ovaj umak od patlidžana sa peršunom i limunom, pa služite toplo.

Umak od dimljene pastrmke

Za specijalnu večeru ili neki važan događaj ovaj umak je idealan, jer se lako pravi a deluje luksuzno. Služite ga uz prepečen baget, krekere sa semenkama, i kolutiće svežeg krastavca.

Sastojci

  • 1 šolja na komadiće iscepkane dimljene pastrmke
  • 1 šolja krem sira
  • ¼ šolje grčkog jogurta
  • 2 kašičice soka od limuna
  • 1 kašičica rena iz teglice
  • ¼ kašičice narendane kore limuna
  • so i biber po ukusu
  • isckana mirođija i kapari iz teglice (opciono)

Priprema

Pomešajte sve sastojke, posolite i pobiberite po ukusu, ukrasite mirođijom i kaparima ako želite, a zatim poslužite hladno u lepoj činiji.

Umak od čedar sira sa pivom

Nema ko ne voli sir i pivo, naročito ako su u kombinaciji. Zato će ovaj umak biti odličan za proslave i okupljanja. Služite ga uz perece i štapiće celera, a za piće odaberite ono isto pivo koje se nalazi u samom umaku.

Sastojci

  • 1 šolja krem sira
  • 2 šolje narendanog čedar sira
  • ½ šolje piva po izboru
  • ½ šolje sitno iseckanog mladog luka

Priprema

Ostavite da krem sir omekša na sobnoj temperaturi, a za to vreme istopite 1 šolju čedar sira. U činiji, uz pomoć ručnog miksera, umutite krem sir i topljeni sir. Onda polako sipajte pivo, sve vreme muteći mikserom. Dodajte drugu šolju rendanog čedar sira i mladi luk. Promešajte silikonskom špatulom, te odložite u frižider na nekoliko sati pre služenja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs