Domaći jogurt je uglavnom ukusniji nego onaj koji kupujemo u prodavnicama, a recept za njegovu pripremu je vrlo jednostavan.
Sastojci:
- 2 l mleka
- 2 dl gotovog jogurta
Priprema:
Mleko sipajte u šerpu, a ringlu uključite na srednje jaku temperaturu i stavite mleko da se zagreva. Ostavite ga da se zagreje do tačke ključanja, neka dosegne temperaturu oko 93C; to ćete izmeriti uz pomoć kuhinjskog termometra. Nakon toga malo promešajte, skinite sa šporeta i ostavite da se prohladi.
Pošto se mleko rashladilo, sipajte šolju mleka i pola šolje jogurta i mešajte dok se jogurt u potpunosti ne rastvori u mleku. Razblaženi jogurt zatim sipajte u ostatak mleka, stalno mešajući. Šerpu poklopite, umotajte u kuhinjske krpe i stavite u hladnu rernu, a zatim je uključite na otprilike 50 stepeni.
Ostavite jogurt u rerni najmanje četiri sata ili preko noći. Imajte na umu da što duže stoji u rerni, to će jogurt biti gušći. Kada jogurt dostigne gustinu koju želite izvadite ga iz rerne, a ukoliko se surutka uhvatila po vrhu pažljivo je iscedite ili jednostavno umešajte žicom za mućenje.
Sipajte jogurt u željene posude i stavite u frižider, gde može stajati dve nedelje.
Prijatno!