Možda ćete se iznenaditi da sok od kiselih krastavaca ima neke prilično zanimljive zdravstvene prednosti, što je razlog više da ga još bolje iskoristite.
Voda od kiselih krastavaca može se iskoristiti za pravljenje umaka, marinada, a neretko se preporučuje samostalno ispijanje ove tečnosti zbog brojnih dobrobiti po organizam.
Komponente soka od krastavaca pomažu u balansiranju šećera u krvi, poboljšanju nivoa holesterola i regulisanju visokog krvnog pritiska. Takođe, ako je vaš sok od kiselih krastavaca fermentisan, a ne konzerviran, dobijate dodatne prednosti.
Ako ponovo koristite sok od kiselih krastavaca kupljen u prodavnici, velike su šanse da će trajati duže od domaćeg soka od kiselih krastavaca, zbog konzervansa komercijalnog kvaliteta.
Kiselo povrće
Ostatak soka od slanih kiselih krastavaca savršen je za pravljenje novih kiselih krastavaca ili drugog ukiseljenog povrća. Narežite krastavce i drugo povrće po želji – dodajte ih u teglu i budite kreativni.
Ovo je sjajan način da iskoristite dodatne komade povrća iz drugih jela, kao što je salata. Ali nemojte dodavati dodatnu tečnost, jer će to poremetiti kiselost i slanost, što utiče i na ukus i na sposobnost kiseljenja.
Ako ste ljubitelj kiselih krastavaca, verovatno ste se pitali šta uraditi kada završite s teglom i morate odlučiti šta ćete učiniti sa ostatkom soka. Iako je mnogima prva pomisao prosuti ga i baciti u smeće – postoji mnogo načina za ponovno korištenje ove tečnosti.