Priprema ovog sosa ili umaka je brza, bukvalno nam treba svega par minuta.

Uglavnom se služi kao umak za mesa koje smo pripremili na roštilju ili uz ribu ili za mariniranje mesa koje tek želimo da pripremimo.

Svaka porodica u Argentini je ponosna na sopstveni recept i ima svoj tajni dodatak za pripremu čimičurija, pa shodno tome postoje mnogobrojni recepti.

Ono šta je obavezno to je da sadrži obilje peršuna, čili papričicu, crni luk, beli luk, origano, maslinovo ulje, sirće.

Recept može da se sezonski modifikuje pa ćemo umesto luka dodati mladi luk ili šalot, možda i neki listić sveže nane, što će samim tim nešto promeniti aromu.

Sos ili umak čimičuri možemo da koristimo za mariniranje mesa (piletina, teletina), ili da ga dodamo već gotovim jelima, kao što smo rekli – uz mesa sa roštilja, ali i testeninu, uz burgere, sendviče, sireve, pirinač ili da ga stavimo na neki dobar topao rustični hleb.

Šta nam je sve potrebno:

  • 2 veze peršuna
  • glavica crnog luka (mladi, šalot, crveni)
  • 5-6 čena belog luka
  • kašičica soli
  • 1/2 kašice bibera
  • kašika čili paprike (ljuta krupno mlevena)
  • 1 kašičica origana
  • 200 ml maslinovog ulja
  • 100 ml vinsko sirće
  • 50 ml mlake vode

Čimičuri možemo slobodno nazvati argentinski pesto.