Čorba od karfiola i praziluka sa gremolatom od badema
Kremasta čorba sa hrskavom i aromatičnom gremolatom biće savršena kao topli obrok nakon napornog hladnog dana.
Sastojci za čorbu
- 1 kašičica maslinovog ulja
- 1 kašičica putera
- 1 veći praziluk
- 1 crni luk
- 1 štap celera
- 2 čena belog luka
- 1 karfiol srednje veličine
- 4 šolje bujona od povrća
- ½ šolje pavlake za kuvanje
Priprema
U velikoj šerpi, na maslinovom ulju kratko propržite izdrobljeni beli lik i rendanu koru limuna. Dodajte čili u prahu i semenke komorača, pa propržite još 2 minuta. Ubacite paradajz iz konzerve, 3 šolje vode, i 1 kašičicu soli. Kada provri dodajte prethodno obareni kelj, i kuvajte 4 minuta. Nakon toga sipajte konzervu prethodno propranih leblebija, te kuvajte sve zajedno još 2 minuta. Poslužite čorbu sa preko narendanim parmezanom i kriškom limuna.
Čorba od bundeve sa belim pasuljem i aromatičnim kus-kusom
Iznenađujuća kombinacija ukusa iznenadiće sve, a naročito one koji tvrde da nisu ljubitelji čorbe.
Sastojci
- ½ manje bundeve
- 2 kašičice maslinovog ulja
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- 1 mali komad đumbira
- 6 šolja bujona od povrća
- 1 konzerva belog pasulja
- ½ šolje kus-kusa
- 1 mladi luk
- ¼ šolje svežeg korijandera
- ¼ šolje tostiranih pistaća (opciono)
- ¼ šolje seckanih suvih kajsija (opciono)
Priprema
Isecite bundevu na kockice, pa je propržite na jednoj kašičici maslinovog ulja oko 8 minuta. U drugoj šerpi, na 6 minuta propržite sitno isečen crni luk, beli luk, i đumbir. Uspite bujon i dodajte bundevu, pa pustite da provri. Pasulj iz konzerve malo properite, iznječite viljuškom, a zatim dodajte u čorbu. Kus-kus pripremite odvojeno prema uputstvu sa pakovanja. Pomešajte ga sa na kolutiće iseckanim mladim lukom, svežim korijanderom, i ukoliko želite – pistaćima i kajsijama. Ovaj kus-kus služite preko čorbe.
Kako je zima već stigla, nudimo vam tri recepta za tri nesvakidašnje čorbe, koje će bez sumnje postati vaši kulinarski favoriti.