Čorba od karfiola i praziluka sa gremolatom od badema
Kremasta čorba sa hrskavom i aromatičnom gremolatom biće savršena kao topli obrok nakon napornog hladnog dana.
Sastojci za čorbu
- 1 kašičica maslinovog ulja
- 1 kašičica putera
- 1 veći praziluk
- 1 crni luk
- 1 štap celera
- 2 čena belog luka
- 1 karfiol srednje veličine
- 4 šolje bujona od povrća
- ½ šolje pavlake za kuvanje
Sastojci za gremolatu
- ½ kašičice maslinovog ulja
- 1 čen belog luka
- 1 kašičica sveže majčine dušice
- ½ šolje tostiranih listića badema
- ¼ šolje sveže iseckanog peršuna
- 2 kašičice sveže iseckanog vlašca
Priprema
Ugrejte maslinovo ulje i puter u većoj šerpi. Ubacite iseckan praziluk, luk, i celer. Mešajte 10-12 minuta dok povrće ne omekša. Na kraju dodajte sitno seckani beli luk, pa mešajte još 1 minut. Ubacite prethodno odvojene i iseckane cvetove i listove karfiola, uspite bujon, i pustite da se sve krčka 6-8 minuta. Štapnim mikserom izblendajte čorbu dok ne dobije glatku i gušću teksturu.
Gremolatu napravite tako što ćete u manjem tiganju, i u maslinovom ulju, propržiti beli luk i majčinu dušicu na 2 minuta. Sklonite tiganj sa ringle, pa dodajte bademe, peršun, i vlašac. Dobro promešajte i pospite preko čorbe kada je budete servirali.
Čorba od paradajza sa keljom i leblebijama
Ova izuzetno zdrava čorba puna vitamina i minerala okrepiće vas u svakom trenutku.
Sastojci
- 1 kašičica maslinovog ulja
- 4 čena belog luka
- 1 kašičica narendane kore limuna
- ½ kašičice čilija u prahu
- ½ kašičice semenki komorača
- 1 konzerva seckanog paradajza
- 10 šolja obarenih listova kelja (bez centralne stabljike)
- 1 konzerva leblebija
- rendani parmezan
- kriške limuna
Priprema
U velikoj šerpi, na maslinovom ulju kratko propržite izdrobljeni beli lik i rendanu koru limuna. Dodajte čili u prahu i semenke komorača, pa propržite još 2 minuta. Ubacite paradajz iz konzerve, 3 šolje vode, i 1 kašičicu soli. Kada provri dodajte prethodno obareni kelj, i kuvajte 4 minuta. Nakon toga sipajte konzervu prethodno propranih leblebija, te kuvajte sve zajedno još 2 minuta. Poslužite čorbu sa preko narendanim parmezanom i kriškom limuna.
Čorba od bundeve sa belim pasuljem i aromatičnim kus-kusom
Iznenađujuća kombinacija ukusa iznenadiće sve, a naročito one koji tvrde da nisu ljubitelji čorbe.
Sastojci
- ½ manje bundeve
- 2 kašičice maslinovog ulja
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- 1 mali komad đumbira
- 6 šolja bujona od povrća
- 1 konzerva belog pasulja
- ½ šolje kus-kusa
- 1 mladi luk
- ¼ šolje svežeg korijandera
- ¼ šolje tostiranih pistaća (opciono)
- ¼ šolje seckanih suvih kajsija (opciono)
Priprema
Isecite bundevu na kockice, pa je propržite na jednoj kašičici maslinovog ulja oko 8 minuta. U drugoj šerpi, na 6 minuta propržite sitno isečen crni luk, beli luk, i đumbir. Uspite bujon i dodajte bundevu, pa pustite da provri. Pasulj iz konzerve malo properite, iznječite viljuškom, a zatim dodajte u čorbu. Kus-kus pripremite odvojeno prema uputstvu sa pakovanja. Pomešajte ga sa na kolutiće iseckanim mladim lukom, svežim korijanderom, i ukoliko želite – pistaćima i kajsijama. Ovaj kus-kus služite preko čorbe.