Danas spremamo seljački lonac, ukusno jelo sa kolenicom i kobasicom, izdašno za izlete i veće društvo!
Sastojci:
- 400 g svinjske kolenice
- 400 g kobasice
- 50 g maslaca
- ulja ili masti
- glavica crnog luka
- šargarepa
- paprika
- 40 g suvih pečuraka (najbolje vrganja)
- 100 g suvih šljiva
- 150-200 g kukuruznog griza ili dobro oprane heljde
- kašika koncentrata
- kašika paradajza
- kašicica slatke paprike
- 3 čena belog luka
- 2 krompira
- kesica krem-supe od pečuraka
- 2 dl pavlake
- so, biber
- veza peršuna
- ljuta papričica po želji
Priprema:
Pečurke potopite u vodu da nabubre. Skuvajte meso, a odvojeno spremite supu od pečuraka, može i iz kesice... Na masnoći prodinstajte sitno seckan luk, pa dodajte oceđene pečurke, šagarepu, paprike. Za vreme dinstanja nalivajte vodom u kojoj se kuvalo meso.
Kad omekšaju, dodajte suve šljive isečene načetvoro, griz, malo soka od paradajza, alevu papriku, izdrobljen beli luk, skuvano meso (isecite ga na kockice ili ostavite krupnije komade) i krompir (sečen na kockice). Nalijte supom od pečuraka, posolite, pobiberite i, po želji, ubacite ljutu papričicu. Kuvajte dok krompir ne omekša.
Prespite jelo u zemljanu ili vatrostalnu posudu, prelijte pavlakom, pospite seckanim peršunom i zapecite na 180 do 200 stepeni.
Prijatno!