Obavezno pročitajte

One su izvor otrovnih supstanci: 7 vrsta hrane koju ne smete da čuvate u frižideru duže od 48 sati!

Piletina je jedna od najfleksibilnijih namirnica koja se može spremiti na 1001 način. Ali isto tako može biti izvor trovanja...

Trpeza
Autor:
Foto: Shutterstock

Neka vrsta hrane brzo se kvari, a čuvanje u frižideru tek malo usporava proces kvarenja. Baš zato ove je namirnice najbolje što pre pojesti, odnosno ne držati u frižideru duže od 48 sati od termičke obrade...

 

1. Pirinač


Verovali ili ne,  ali u pirinču se vrlo brzo nakon termičke obrade počinju stvarati bakterije nepoželjne za ljudski organizam, pa je ovu namirnicu najbolje što pre pojesti, odnosno ne kasnije od 48 sati od kuvanja. Nakon što se pirinač ohladi držite ga u frižideru, a po potrebi podgrejte pre konzumacije.

2. Testenina


Testenina se „ponaša“ vrlo slično kao i pirinač. Bacillus cereus stvara se nakon kuvanja pa je najbolje pojesti skuvanu količinu najkasnije 48 sata od kuvanja ili pre toga. Svakako, testeninu treba držati u frižideru. Ostane li vam slučajno testenina „napolju“ preko noći, bacite je.

 

3. Krompir


Botulizam je trovanje toksinom Clostridium botulinuma koje se najčešće nalazi u konzerviranoj hrani kao i salamama. Aliotkriveni su i slučajevi prisutnosti toksina u krompiru, a posebno u onom pečenom u aluminijskoj foliji. S obzirom da se krompir ne preporučuje podgrevati, najbolje je skuvati količinu koju planirate odmah pojesti i ne čuvati ništa za drugi dan.


4. Školjke


Školjke mogu biti izvor mnogih opasnosti za ljudski organizam – od alergija do trovanja. Najbolje je kupovati ovu vrstu hrane iz poverljivih izvora, pa je jesti neposredno nakon ulova. Sirove školjke smeju da budu u frižideru maksimalno 48 sati pre nego što postanu opasne za ljudski organizam, a termički obrađene treba pojesti odmah.

5. Riba


Termički obrađena riba ima nešto duži vek trajanja od školjki, ali kada se stavi u frižider gubi na svom ukusu, teksturi i atraktivnosti. Baš zato pripremite samo ono što možete odmah pojesti.

 

6. Piletina


Piletina je jedna od najfleksibilnijih namirnica koja se može spremiti na 1001 način. Ali isto tako može biti izvor trovanja salmonelom ako se ne termički ne obradi do kraja. Junetinu možete jesti polupečenu, ali ne i piletinu. U sredini pečene piletine temperatura mora dosezati 75 stepeni.

7. Pečurke


Grčevi u stomaku čest su simptom konzumacije starih i podgrejanih jestivih pečuraka. Upravo zato najbolje bi bilo pojesti ih neposredno nakon termičke obrade, a maksimalno 24 sata nakon kuvanja ili pečenja.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...