Prokuvam 1 litar vode, nakon što u nju ubacim pola kilograma šećera i 5 velikih glavica neoljuštenog luka, isečenog na četvrtine. Vodu, šećer i luk ostavim da lagano vri oko 20 minuta.
Kada sklonim sa ringle, ostavim sve da se hladi punih 10 sati. Zatim procedim sve kroz gazu i ostavim u staklenu flašu u frižider.
Sirup pijem tako što uzimam po 1 supenu kašiku, 3 puta dnevno 20 minuta pre obroka. Ovaj tretman traje 10 dana, a onda pravim pauzu od 7 dana, pa opet 10 dana pijem sirup. Nakon toga, mirna sam godinu dana.
Blagodeti luka
Svi znaju da je luk koristan za lečenje raznih bolesti i jednostavno sredstvo za jačanje tela.
Inače, biolozi tvrde da je luk tvorevina ljudskih ruku, jer njegovi divlji oblici još nisu nađeni u prirodi. Kao lek, luk se koristi od davnina. Njegova lekovita svojstva bila su poznata u drevnom Egiput, kao i u doba drevne Grčke i Rimskog carstva. Svi znaju da luk ima sposobnost da se bori protiv patogena. Luk sadrži kalcijum, bakar, gvožđe i fosforne soli, vrlo korisne za ljudsko telo. Soli gvožđa pomažu pri boljem sastavu krvi, dok soli kalcijuma jačaju koštano tkivo.
Postoji jedna izreka u narodu koja kaže: "Ko jede luka, oslobodiće se muka." Luk leči veliki broj bolesti, pa je stoga zastupljen u mnogim narodnim lekovima. Naši stari su pravili obloge od luka i njime lečili uboje i hematome, dok je luk i med jedan od najpoznatijih narodnih lekova za bronhitis i upalu pluća.