KUVARICA OTKRIVA ZBOG ČEGA LUK NIKAKO NE TREBA DRŽATI U FRIŽIDERU: Domaćice često prave kardinalnu grešku

Profesionalna kuvarica otkriva zbog čega luk ne treba čuvati u frižideru i kako da što duže traje.

Recepti
Autor:
KUVARICA OTKRIVA ZBOG ČEGA LUK NIKAKO NE TREBA DRŽATI U FRIŽIDERU: Domaćice često prave kardinalnu grešku
Zbog čega luk ne treba čuvati u frižideru, Foto: Shutterstock

Većina domaćica luk čuva u frižideru misleći da će tako produžiti rok trajanja istog i da je tamo najbezbednije čuvati ga, međutim, kuvarica Kristen Farmer objasnila je zbog čega to nije tačno.

- Luk upija više vlage u frižideru, pa se brže kvari. Skrob se takođe brže pretvara u šećer u hladnom i vlažnom okruženju - objašnjava kuvarica Kristen Farmer Hol, ujedno i suvlasnica poslastičarnice iz Birmingema.

Crni luk
Crni lukfoto: Shutterstock

Pri nižim temperaturama skrob se lakše pretvara u šećer, zbog čega dolazi do promene teKsture luka, pa on postaje gnjecav, piše Mgazin Novosti.

Najbolje je čuvati ga u mrežici ili papirnoj kesi kako do njega ne bi dopirao vazduh, a potom ga tako odložiti na hladno, mračno i suvo mesto. Uskladišten na takav način, može trajati i do 30 dana. Ako ga skladištite u špajzu u kuhinji luk je upotrebljiv sedam dana zato što je tamo uglavnom sobna temperatura.

Postoji još jedna česta greška. Nakon kuvanja, mnogi ostatak luka stavljaju u frižider, ali tako na njemu mogu da se skupe opasne bakterije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs