ne radite ovo

Džaba vam sav trud ako ovo radite: 12 najčešćih grešaka koje će uništiti svaku poslasticu!

Pročitajte koje najčešće greške prave domaćice kada spremaju kolače i torte

Recepti
13:26h Autor:
Džaba vam sav trud ako ovo radite: 12 najčešćih grešaka koje će uništiti svaku poslasticu!
Foto: Shutterstock

Ukusnim poslasticama retko ko može da odoli, te je u većini domova priprema deserta česta pojava. Naročito ako imate decu koja obožavaju razne kolače i torte.

Koliko god bili izverzirani u pripremi istih, potkrade se neka greška koja jednostavno uništi vaš desert.

Ne držite se recepta

Ukoliko ste vešti u pečenju kolača, onda ćete lako primetiti kada neki recept treba izmeniti.

Ali, ukoliko ste početnice, onda je najbolje da pratite proverena uputstva sa recepta kako biste naučili osnovne cake i prepoznate detalje, kao na primer da li je testo previše mekano ili pretvrdo. A onda u skladu sa tim korigujete recept.

Nemate strpljenja

Prilikom pripreme poslastica najvažniji su strpljenje i mirna ruka. Onog trenutka kada se pomirite s tim da kolač za koji je potrebno sat vremena ne možete pripremiti za 15 minuta, napravili ste prvi korak.

Budite pažljivi sa sastojcima tokom pripreme jer su tada veće šanse da vam kolač uspe.

Ako vam se pravi desert koji može biti gotov za 15 minuta, onda potražite recept gde piše takva napomena.

Sastojci nisu iste temperature

Kako bi se bolje sjedinili sastojci i dobila kompaktna smesa, trebalo bi da svi sastojci budu najpre na sobnoj temperaturu, naročito jaja i maslac.

Pogrešno koristite mikser

Kada je reč o prhkom testu, važno je da se svi sastojci sjedine u što kraćem vremenu, odnosno da se što je kraće mute kako ne bi ispalo gumenasto.

Ne brinite ako ostanu komadići maslaca. I druge vrste testa zahtevaju pažljivo mućenje.

Na primer, u slučaju biskvita, kad se doda sneg od belanaca i brašno, sve mora ići brzo, u nekoliko pokreta, inače će vam biskvit biti gnjecav i žilav.

Baklava u rolnicama: Slatki zalogaj za svaku priliku! (RECEPT, VIDEO)

foto: Shutterstock

Preterujete sa sastojcima

Kada pravite kolače, vodite računa o količini sastojaka, ali i ukusima.

Kako biste postigli savršeni balans,najbolje je voditi se dobro poznatom izrekom, ‘manje je više’.

Odlučite se za jedan ključni sastojak koji će biti najzastupljeniji u poslastici

i pažljivo mu dodajte sastojke koji će se međusobno sjediniti, poput čokolade i pomorandže ili bobičastog voća i svežeg sira.

Slatko-kisele kombinacije su uvek odlično rešenje jer osvežavaju.

Koristite beli šećer umesto žuti

Ako recept za kolače zahteva žuti šećer, nemojte ga samo zameniti belim šećerom jer za to što piše u receptu postoji opravdan razlog.

Žuti šećer ima svoju aromu, te daje na ukusu i boji, zbog čega nije za sve vrste kolača.

Dodaje se najčešće malo ‘jačim’ kolačima kao što su brauni ili medenjaci jer pojačava aromu i ukus.

Štedite na čokoladi

Kada pripremate čokoladne torte i kolače, nikada nemojte štedeti na glavnom sastojku.

Izaberite čokoladu koja ima najveći procenat kakao maslaca i samim time s manje šećera. Tada će i ukus čokoladnog deserta biti intenzivniji.

Svileni kolač sa jabukama: Božanstveni desert koji ćete svi voleti! (RECEPT)

foto: Profimedia

Izostavljate so

So je veoma važna u poslastičarstvu. Nipošto ne smete zaboraviti da stavite prstohvat soli i čokoladne kreme u testa i smese. So pojačava ukus čokolade i daje ukusniji kolač.

Grešite sa želatinom

Nikada nemojte dodavati topli želatin u jako hladnu smesu jer će se onda nastati grudvice zbog prevelike razlike u temperaturi.

Uvek treba dodati malo smese u želatin, pa onda tek dodati u preostali deo smese.

Prejako mutite šlag

Pri dodavanju umućenog šlaga u kreme, uvek je bolje mutiti slabije.

Kolač vam se lepi za kalup

Malo omekšalog maslaca ostavite sa strane i pre pečenja namažete po celom kalupu, a zatim malo pobrašnjavite. Kolač vam se na taj način neće zalepiti za kalup.

Da bi ostao sočan, kolač u kalupu ne treba peći na temperaturi višoj od 175 Celzijusa. Uz pomoć čačkalice možete proveriti da li je pečen, ako je suva kad bocnete testo je gotovo.

Upropašćujete biskvit ravnanjem

Kada izlijete biskvit u kalup, nemojte ga tapkati previše, već samo poravnajte u dva do tri pokreta ili naginjanjem levo – desno.

Nutricionista Ana Petrović za Stil o ishrani i imunitetu u doba korone: Ovo je najveća greška koja dovodi do gojenja!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs