Predlog za ručak

Evo šta mi kuvamo ovih dana: 7 recepata za vrele dane!

Kada temperatura pređe trideseti podeljak, suzdržavamo se i od kuvanja domaće kafe

Recepti
Autor:
Evo šta mi kuvamo ovih dana: 7 recepata za vrele dane!
Foto: Profimedia

Sa prvim porastom temperature u našoj kući se zahuktava hladni rat. "Ko je uključio ringlu," pita muž besno.

"Grejem ručak," pravdam se ja dok zaštitnički hitam ka kuhinj.

"Ma ješćemo haldno, samo malo poguraj tu masnoću sa vrha!"

I tako je meni zabranjeno da tokom leta kuvam bilo šta što zahteva duži boravak u kuhinji. Najteže mi pada što domaću kafu ne smem više da pijem, nego nevoljno ovih dana srkćem hladan nes.

"Ringla dodatno podiže temperaturu u dnevnom boravku," jedna je od rečenica koju čujem svaki put kad uđem u kuhinju.

Godine života sa čovekom koji ne podnosi vrućinu i koji bi radije gladovao nego dopustio da se nešto u kuhinji krčka tokom leta, naučile su me da spremam brza i laka jela.

Evo šta kuvamo ovih dana:

Ponedeljak: Krem čorba od tikvica

Potrebno: 3 tikvice, 2 krompira, 1 crni luk, 2 čena belog luka, 500ml mleka, 300 ml vode, malo mirođije, malo soli i bibera.

Priprema: Povrće se kuva na malo vode, pa se samelje štapnim mikserom i doda mu se mleko i začini. Sve se kuva još najviše 10ak minuta i onda se poslužuje sa kockicama suvog hleba.

Potrebno vreme pripreme: 20 minuta!

Utorak: Rižoto sa zelenišem

Potrebno: 500 blitve ili spanaća ili bljušta ili koprive (po volji), 1 šargarepa, 1 glavica luka, 2 čena belog luka, 300 g pirinča, malo vode, malo ulja, malo soli i bibera.

Priprema: U većem tiganju se predinsta luk i izrendana šargarepa pa im se doda listovi blitve ili spanaća i dinsta se sve dok spanać svene. Zatim se dodaje opran pirinač i naliva se voda. Kada pirinač pokupi svu vodu, još jednom se nalije dosta vode. Ostavite sve da uvri, pa dodate začine.

Potrebno vreme pripreme: 20 minuta!

Sreda: Salata

Potrebno: 2 paradajza, 2 paprike; 1 luk; 100 g feta sira; 200 g pršuta; kockice hleba, maslinovo ulje, 50 g maslina.

Priprema: Povrće se isecka, kao i pršut pa se sve izmeša zajedno. Doda se maslinovo ulje, masline, sir i začini.

Potrebna priprema: 5 minuta!

Četvrtak: Pasta sa pestom

Potrebno: 500 grama paste; 2 veze bosiljka; 100 ml maslinovog ulja, 100 sirovog badema; 200 kačkavalja; malo soli, malo bibera.

Priprema: Testenina se skuva, a u blenderu se samelje bosiljak i bademi sa malo maslinovog ulja. Sve se preruči na vrelu testeninu, pa im se doda rendan kačkavalj.

Potreno vreme za pripremu: 10 minuta!

Petak: Salata sa dimljenom skušom

Potrebno: 1 veća dimljena skuša; 2 krompira; 1 cvekla, 1 glavica crnog luka, maslinovo ulje, so i biber, veza peršuna, sok od pola limuna.

Priprema: Krompir i cvekla se skuvaju (mogu zajedno), pa se iseckaju na kockice. Doda im se luk i očišćeni komadići skuše. Sve se začini maslinovim uljem i sokom od limuna.

Potrebno vreme pripreme: 20 minuta!

Subota: Ćušpajiz

Potrebno: 1 glavica crnog luka, 2 veće tikvice, 1 šargarepa, 2 čena belog luka, 400 ml sok od paradajza, palenta.

Priprema: Palenta se skuva i ostavi sa strane. U većem tiganju se predinsta luk i izrendana šargarepa, pa se dodaju tikvice. Kada se sve skrčka, doda se paradajz sok i začini po želji pa se sve ostavi da još malo vri. Poslužuje se uz palentu.

Potrebno vreme za pripremu: 30 minuta!

Nedelja: Boranija

Potrebno: 400 grama mlade boranije, malo ulja, 1 luk, 2 krompira, 2 pileća bataka, 2 šargarepe, 1 paradajz, so i biber, veza peršuna.

Priprema: Luk izdinstajte na malo ulja, pa mu dodajte šargarepu isečenu na kockice i paradajz. Zatim, krompir i meso, pa nalijte sa malo vode i ostavite da se kuva. Nakon pola sata dodajte začine i peršun pa isključite ringlu, a boraniju ostavite još malo da se "odmori" na ringli.

Vreme potrebno za pripremu: 30 minuta!

PS. Batalite kuhinju, ženama je leti najlepša pored bazena!

(STIL.KURIR.RS)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs