Božićni post ne mora biti dosadan – ova posna salata sa pečurkama i pečenim paprikama je ukusna, zasitna i jednostavna za pripremu. Možete je napraviti i od zimnice, ali pečene paprike lako možete pripremiti i sveže.

Osnovne informacije

Vrsta jela: Salata / Posno jelo

Vreme pripreme: 25–30 minuta

Težina pripreme: Lako

Snimak ekrana (5188).jpg
Foto: preentscreen youtube

Sastojci (za 4 osobe)

  • 500 g pečuraka
  • 2 kisela krastavca
  • 200 g maslina
  • 4 pečene paprike
  • 1 veza mladog luka
  • 1 veza peršuna
  • 350 g kukuruza (konzerviranog ili svežeg)
  • 40 ml ulja
  • Sok od 1/2 limuna
  • So i biber po ukusu

Priprema

Pečurke očistite i isecite na tanke listiće. Stavite ih u šerpu sa vodom i malo limunovog soka, pa kratko prokuvajte (oko 5 minuta). Procedite i ostavite da se ohlade.

Kiseli krastavac, mladi luk, peršun i masline sitno iseckajte.

Pečene paprike ogulite i isecite na trake. Ako nemate pečene paprike, ispecite ih u rerni ili na plotni dok kožica ne potamni, pa ih potom ogulite.

Kukuruz procedite i stavite u veliku posudu. Dodajte ohlađene pečurke, paprike, krastavce, masline, mladi luk i peršun.

U manjoj posudi pomešajte ulje, limunov sok, so i biber. Prelijte preko salate i dobro promešajte.

Salatu ostavite u frižideru 15–20 minuta pre serviranja da se ukusi prožmu.