Predjelo: Pita sa ajvarom i pečurkama

Sastojci:

  • 500 g gotovih kora
  • 100 ml vode
  • 100 ml ulja
  • 1/2 tegle ajvara
  • 500 g šampinjona
  • 1 praziluk
  • So po ukusu

Priprema:

Šampinjone operite i iseckajte na tanke listiće. Praziluk očistite i iseckajte na kolutiće.

Na malo ulja propržite praziluk dok ne omekša, dodajte šampinjone i pržite još nekoliko minuta dok voda iz pečuraka ne ispari. Posolite po ukusu.

U činiji pomešajte ajvar sa malo vode i ulja da se dobije kremasta smesa.

Uzmite kore i svaku premazujte pripremljenom smesom ajvara i šampinjona. Redjajte ih u pleh, po želji možete slagati po dve-tri kore zajedno kako pita ne bi bila suviše tanka.

Pitu prelijte mešavinom vode i ulja i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25-30 minuta dok ne dobije zlatno-smeđu boju.

Serviranje: Pitu služite toplo, isečenu na trokute ili kvadrate, uz dodatak svežeg povrća ili jogurta po želji.

Brza riblja čorba sa povrćem

Sastojci:

  • 1 glavica luka
  • 1 paškanat
  • 1 koren peršuna
  • 1 celer
  • 1 paprika
  • 1 veća šargarepa
  • 1 list lovora
  • 3-4 zrna bibera
  • 500 g somovine
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika začina za riblju čorbu
  • Malo suvog začina
  • Mleveni biber po ukusu
  • 1 kašičica aleve paprike
  • Listovi celera i peršuna
  • Maslinovo ulje
profimedia0077154363.jpg
Foto: Profimedia

Priprema:

Priprema povrća: Luk očistite i sitno iseckajte, paškanat, peršun, celer, papriku i šargarepu isecite na kockice.

Dinstanje: Na malo maslinovog ulja propržite luk dok ne postane staklast, dodajte ostalo povrće i dinstajte 3-4 minuta.

Kuvanje: Nalijte vodu da pokrije povrće i kuvajte oko 15 minuta.

Dodavanje začina i ribe: Ubacite lovorov list, biber u zrnu i isečenu ribu. Kuvajte još 10-15 minuta dok riba ne omekša.

Završni dodaci: U malo vode razmutite brašno, začine za ribu, aleve paprike, suv začin i mleveni biber, pa dodajte u čorbu. Na kraju ubacite seckan list celera i peršuna.

 Čorbu poslužite toplu, idealno uz krišku hleba ili koru domaćeg hleba.

Posna sarma od listova blitve i pirinča

Sastojci:

  • Listovi blitve
  • 150 g pirinča
  • 1 crni luk
  • 1 veća šargarepa
  • 1 kašičica aleve paprike
  • Biber po ukusu
  • 2 kašike začina od povrća
  • Sitno seckan beli luk
  • Svež peršun i origano
  • Maslinovo ulje
  • Voda
sarma.jpg
Foto: Thinstock

Priprema:

Priprema listova: Operite listove blitve i prelijte vrelom vodom. Ostavite da odstoje nekoliko minuta, a potom odstranite korenast deo da bi se lakše savijali. Procedite i stavite sa strane.

Priprema fila: U šerpi zagrejte ulje, propržite sitno iseckani crni luk, dodajte rendanu šargarepu i pirinač. Mešajte minut-dva dok pirinač ne postane staklast.

Začinjavanje: Dodajte kašičicu aleve paprike, biber i suve začine. Polako sipajte vodu u kojoj se držala blitva (oko dve čaše) i mešajte dok pirinač ne nabubri. Na kraju dodajte sitno seckan peršun, beli luk i origano. Ostavite da se fil malo prohladi.

Formiranje sarmi: Filujte listove blitve i formirajte posne sarme. Ređajte ih u posudu za pečenje i prelijte preostalom vodom do ivice sarmi. Poklopite i pecite u rerni na 200 stepeni oko sat vremena.

Serviranje: Posne sarme možete služiti tople ili hladne, idealno uz ohlađeno belo vino. Kreativni kuvari mogu dodati i kukuruz šećerac ili pečurke u fil za raznovrsnije ukuse.

Tradicionalno staro jelo: Posna slana varica

Sastojci:

  • 1 kg pšenice
  • 250 g kukuruza
  • 250 g pasulja
  • 200 g ječma
  • voda
  • so po ukusu
profimedia0342294257.jpg
Foto: Profimedia

Priprema:

Pšenicu, ječam, kukuruz i pasulj potopiti u hladnu vodu i ostaviti da odstoji preko noći. Ovo omogućava da zrna omekšaju i skrate vreme kuvanja.

Sutradan, vodu u kojoj su se natapala zrna zameniti svežom. Preko zrna naliti dovoljno vode da ih prekrije za oko 2 cm.

Na tihoj vatri kuvati smesu oko 2 do 2,5 sata, povremeno promešati.

Na kraju dodati so po ukusu. Bitno je da u varici ostane oko 100 ml tečnosti na dnu i da zrna ostanu cela, bez raspadanja.

Napomena: Ova slana varica je idealna kao prvo jelo na novogodišnjoj trpezi i predstavlja simbol tradicionalne srpske kuhinje, zdravo i hranljivo.

Čokoladne šišarke od 3 sastojka

Sastojci:

  • 200 g mlevenog keksa
  • 3 kašike kakao praha
  • 2–3 kašike meda ili šećera u prahu
  • 1 kašika ruma šećera (ili vanilin šećer)
  • 30 g putera ili margarina
  • 80 g čokoladnog kornfleksa
  • 4–6 kašika nugat kreme ili džema
  • Po potrebi malo mleka
  • Malo šećera u prahu za posipanje
Snimak ekrana (5211).jpg
Foto: preentscreen youtube

Priprema:

U velikoj posudi pomešati mleveni keks i kakao. Dodati med ili šećer i rum šećer.

Puter otopiti na tihoj vatri ili u mikrotalasnoj i dodati u smesu. Zatim umešati nugat kremu ili džem.

Ako je smesa suva, dodati po malo mleka dok se ne dobije ujednačena masa.

Oblikovati male šišarke veličine oraha i uvaljati u čokoladni kornfleks.

Složiti na tacnu obloženu papirom za pečenje i ostaviti u frižideru 1–2 sata da se stegnu.

Pre služenja posuti šećerom u prahu za „snežni“ efekat.

Napomena: Hrskave spolja, mekane i aromatične iznutra – idealne kao praznični desert ili poklon u teglici.

Posna Švarcvald torta

Sastojci:

Čokoladni biskvit – kao kod standardne čokoladne torte
Krem od čokolade i višnje:

  • 500 ml biljne pavlake
  • 150 g tamne posne čokolade
  • 300 g višanja bez koštica
  • 3 kašike šećera
  • 1 kašika gustina
svarcvald.jpg
Foto: Printscreen/YouTube

Priprema:

Višnje kuvati 5 minuta sa šećerom, zatim dodati gustin razmućen u vodi. Ohladiti.

Pavlaku zagrejati, preliti preko čokolade i mešati dok se ohladi – dobijate lagani čokoladni krem sa voćnom svežinom.

Sklapanje torte: kora – krem – višnje – kora – preostali krem – višnje – kora. Premazati kremom i po vrhu, ukrasiti strugotinama čokolade.

Napomena: Posna verzija klasične Švarcvald torte – bogata čokoladom, ali bez mlečnih proizvoda.