Vanilice su jedan od onih kolača koji se ne jedu odmah, već se strpljivo čekaju. Nekada su se obavezno pravile za slave, praznike i svadbe, čuvale u limenim kutijama i vadile samo za posebne goste.
Njihova čar je u jednostavnosti – prhko testo, miris vanile, sloj domaćeg džema i oblak prah šećera, a što duže stoje, to su mekše, punijeg ukusa i mirisnije.
Osnovni podaci
Kuhinja: domaća, tradicionalna
Težina pripreme: laka
Vreme pripreme: oko 40 min + pečenje
Vreme pečenja: 8–10 minuta po turi
Napomena: najbolje su posle 1–2 dana stajanja
Sastojci
Testo
- 500 g glatkog brašna
- 250 g svinjske masti
(ili 200 g putera, ili pola mast / pola puter) - 100 g prah šećera
- 1 celo jaje
(ili 2 žumanca za još prhkije testo) - 1 kesica vanilin šećera
- rendana korica 1 limuna
- 1 kašika limunovog soka
- 2–3 kašike jogurta
- prstohvat soli
Za spajanje
- džem od kajsija
(može i šljiva ili ribizla)
Za valjanje
- prah šećer
- malo vanilin šećera
Priprema
1. Umutiti osnovu
U činiji penasto umutite mast (ili puter) sa prah šećerom i vanilin šećerom.
Dodajte jaje (ili žumanca), limunovu koricu i sok, pa kratko sjedinite.
2. Zamesiti testo
Postepeno dodajte brašno pomešano sa solju i jogurt.
Umesite glatko, mekano i prhko testo koje se ne lepi za ruke.
Testo umotajte u providnu foliju i ostavite u frižideru 30 minuta da se stegne.
3. Oblikovanje
Testo razvaljajte na debljinu prsta (oko 5–6 mm).
Malom čašicom ili modlom vadite krugove i ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje.
4. Pečenje
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C, 8–10 minuta.
Vanilice treba da ostanu bele, samo blago pečene odozdo.
Ohladite ih potpuno.
5. Spajanje
Na jednu polovinu nanesite malo džema, poklopite drugom i blago pritisnite.
Gotove vanilice obilno uvaljajte u prah šećer pomešan sa vanilin šećerom.
Savet
- Vanilice su najlepše posle 24–48 sati, kada omekšaju i upiju aromu džema
- Čuvajte ih u limenoj kutiji, na hladnom mestu
- Idealne su za praznike, slave i poklon