Palačinke su omiljeni obrok mnogima, bez obzira da li ih jedete za doručak, užinu ili desert. Mogu se filovati džemom, orasima i šećerom za posne verzije, ili bogatijom kremom, čokoladom ili voćem ako ne postite. Tajna savršene palačinke krije se u teksturi smese i načinu pečenja – ako pratite nekoliko osnovnih pravila, dobićete tanke, mekane i ravnomerno pečene palačinke svake puta.

Sastojci (za 8–10 palačinki)

  • 2 šolje brašna
  • 2 šolje gazirane vode
  • Prstohvat soli (po želji)
  • Malo ulja za podmazivanje tiganja

Napomena: Gazirana voda daje palačinkama laganu i vazdušastu strukturu, pa je ključni sastojak za meke i prozračne palačinke.

testo-za-palačinke (2).jpg
Testo za palačinke Foto: Shutterstock

Priprema smese

U veću činiju sipajte gaziranu vodu.

Polako dodajte brašno, mešajući varjačom ili žicom za mućenje. Cilj je da se brašno postepeno poveže sa tečnošću i ne formira grudvice.

Kada smesa postane gušća i težlje se meša, pređite na ručnu mutilicu i energično mutite da razbijete sve eventualne grudvice. Smesa treba da bude glatka, bez zrnaca i ravnomerne teksture.

palacinke2.jpg
Foto: Printscreen Instagram - kuvanje_sa_ninom

Pokrijte činiju i stavite smesu u frižider na oko 30 minuta. Ovo omogućava brašnu da „upije“ tečnost, a palačinke će kasnije biti savršeno elastične.

Pečenje palačinki

Vreo tiganj premažite malo ulja koristeći papirni ubrus. Na taj način ćete koristiti minimum masnoće, a palačinke se neće lepljiti.

Sipajte dovoljnu količinu smese u tiganj da prekrije dno tankim slojem i pecite dok donja strana ne postane zlatno-smeđa.

Pažljivo okrenite palačinku i pecite još nekoliko sekundi sa druge strane.

Povremeno dodajte malo ulja na tiganj kako se palačinke ne bi lepile i ne bi izgorele.

Filovanje i serviranje

Posne verzije: džem, med, mleveni orasi i šećer, voćni nadevi.

shutterstock_2416573185.jpg
Foto: Shutterstock

Kremaste verzije: čokoladni krem, nutela, mascarpone ili fil od vanile.

Poslužite ih tople, uz šlag, sveže voće ili posipane prah šećerom.

Da bi palačinke bile savršeno tanke, smesa treba da bude tečna, ali ne previše razređena. Ako je pregusta, dodajte malo vode ili mleka.