Mnogi šargarepu vole da grickaju sirovu i maksimalno iskoriste sve njene dobrobiti, a sada je zbog sunčanja posebno aktuelan beta karoten kojeg sadrži u obilju.
Kratkim kuvanjem ovaj njen dragoceni sastojak, koji pomaže da lakše dobijemo i zadržimo bronzani ten, neće se uništiti pa je idealno vreme i da pripremite kompletan ručak od šargarepe.
Zbog neprevaziđene arome pogodna je i za slana i za slatka jela!
Vitaminska krem čorba
Sastojci:
1 kg šargarepe 4 krompira 2 zelene paprike 2 paradajza 2 glavice crnog luka 2 velike kašike ulja 1 šaka lista svežeg peršuna 1 l vode so, biber
Priprema:
1. Očistite, iseckajte sitno i izdinstajte na ulju u dubljoj šerpi crni luk, šargarepu i paprike.
2. U izdinstano povrće sipajte vodu i dok ne zavri ogulite i isecite na kockice krompir, sipajte ih u čorbu i ostavite da kuva dok ne omekša.
3. Kad krompir omekša, dodajte iseckani paradajz, začinite solju i biberom prema ukusu i sotavite člorbu da se krčka još 2 – 3 mnuta, pa prespite u blender i umutite.
4. Čorbu ukrasite peršunovim listom,dobrodošli su i vlašac ili bosiljak, a možete da je poslužite uz prepečen hleb.
Pljeskavice od šargarepe iz rerne
Sastojci:
4 šargarepe 2 jaja 1 glavica crnog luka 100 g brašna 3 velike kašike ulja 1 velika kašika mirođije so, biber
Priprema:
1. Dok se rerna greje na 180 stepeni, očistite i izrendajte šargarepu, a luk sitno iseckajte i sipajte u dublju posudu.
2. Dodajte so, biber, svežu mirođiju (u obzir dolaze i peršun ili vlašac), jaja i brašno, pa mešajte dok se sastojci dobro ne sjedine.
3. Oblikujte rukama pljeskavice ili kuglice, stavite na pleh obložen papirom za pečenje i u već zagrejanoj rerni pecite oko 25 minuta. Da bi ravnomerno poprimile zlatnu boju, olrenite ih posle 15 minuta.
4. Pljeskavice prelijte sosom po želji, poslužite uz mladi luk ili zelenu salatu.
Torta od šargarepe sa krem sirom
Sastojci:
4 šargarepe 200 g krem sira 2 jaja 1,5 šolja brašna 1/2 šolje mleka 1 šolja šećera 1 kesica vanilin šećera (10 g) 1 kesica praška za pecivo (10 g) 1 mala kašika đumbira 4 velike kašike ulja
Priprema:
1. Umutite jaja sa šećerom i dodajte izrendanu šargarepu, pa sipajte u smesu brašno, prašak za pecivo, vanila šećer i ulje i dobro izmešajte.
2. Testo podelite na pola i pecite odvojeno na 180 stepeni. Pleh prethodno podmažite uljem i pospite brašnom. Iz rerne izvadite kad čačkalica koju zabodete u testo bude suva.
3. Pomešajte krem sir sa šećerom prema ukusu, sipajte mleveni đumbir i mutite sa malo svežeg mleka, pa premažite testo.
4. Stavite tortu u frižider da se dobro rashladi, a uoči služenja za dekoraciju iskoristite sezonsko voće ili isitnjene orahe.