Najukusnije letnje jelo svakako je musaka, a kada se spremi na ovaj način onda je gurmanski doživljaj.
Potrebno:
- 4 poveća modra patlidžana
- jaja
- brašno
- mast
- ¼ kg junećeg mesa
- ¼ kg svinjskog mesa
- peršun
- 2 zelene paprike
- 1 velika glavica crnog luka
- 1 velika kašika sitno isecane debele slanine
- 2 kašike obarenog pirinča
- 2 puta na vrh noža belog bibera
- 2 puta na vrh noža soli
- 2 velike kašike milerama
- 1 jaje
- so
- biber
- paprika
- mileram
- prezle
Priprema: Za 6 osoba potrebno je 4 velika patlidžana iseći na krogove pa svaki krug prokuvati u slanoj vodi i prebaciti na rešetku da se dobro ocedi. Zatim umutiti jaja i so, pa svaki krug patlidžana umočiti u jaja, pa u brašno pa pržiti na vreloj masti i ostaviti da se ocedi od masti na papirni ubrus.
Kada smo sredili patlidžan, vreme je da pripremimo fil. Na masti predinstati luk i svež peršun, a onda dodati zelenu papriku. Zatim dodati mleveno meso, slaninica i začine i sve dinstati. Zatim dodati obaren pirinač i 2 kašike milerama.
Kada ste napravili fil vreme je da poređate musaku u pleh ili vatrostalnu činiju. Na dno stavite kolutove patlidžana pa sloj mesa, pa sloj milerama, a onda opet patlidžan pa meso pa mileram i na kraju patlidžan još jednom. Preko njega stavite prezle i vratite u rernu da se sve zapeče oko 40 minuta na 200 stepeni Celzijusa.