ORIGINALAN RECEPT IZ 19. VEKA ZA MUSAKU: 6 osoba će biti sito i zadovoljno od samo jedne porcije ovog kremastog jela

Originalan recept za musaku donosi obilje namirnica koje se sjedine u divno jelo

Recepti
Autor:
ORIGINALAN RECEPT IZ 19. VEKA ZA MUSAKU: 6 osoba će biti sito i zadovoljno od samo jedne porcije ovog kremastog jela
Recept za musaku iz 19 veka, Foto: Printscreen/youtube

Najukusnije letnje jelo svakako je musaka, a kada se spremi na ovaj način onda je gurmanski doživljaj.

Potrebno:

  • 4 poveća modra patlidžana
  • jaja
  • brašno
  • mast
  • ¼ kg junećeg mesa
  • ¼ kg svinjskog mesa
  • peršun
  • 2 zelene paprike
  • 1 velika glavica crnog luka
  • 1 velika kašika sitno isecane debele slanine
  • 2 kašike obarenog pirinča
  • 2 puta na vrh noža belog bibera
  • 2 puta na vrh noža soli
  • 2 velike kašike milerama
  • 1 jaje
  • so
  • biber
  • paprika
  • mileram
  • prezle
    Musaka
    foto: Printscreen/youtube

Priprema: Za 6 osoba potrebno je 4 velika patlidžana iseći na krogove pa svaki krug prokuvati u slanoj vodi i prebaciti na rešetku da se dobro ocedi. Zatim umutiti jaja i so, pa svaki krug patlidžana umočiti u jaja, pa u brašno pa pržiti na vreloj masti i ostaviti da se ocedi od masti na papirni ubrus.

Kada smo sredili patlidžan, vreme je da pripremimo fil. Na masti predinstati luk i svež peršun, a onda dodati zelenu papriku. Zatim dodati mleveno meso, slaninica i začine i sve dinstati. Zatim dodati obaren pirinač i 2 kašike milerama.

Kada ste napravili fil vreme je da poređate musaku u pleh ili vatrostalnu činiju. Na dno stavite kolutove patlidžana pa sloj mesa, pa sloj milerama, a onda opet patlidžan pa meso pa mileram i na kraju patlidžan još jednom. Preko njega stavite prezle i vratite u rernu da se sve zapeče oko 40 minuta na 200 stepeni Celzijusa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs