JEDNA OD UBEDLJIVO NAJOMILJENIJIH TORTI U SRBIJI OD DAVNINA: Svaka prava domaćica zna recept za nju, a ovaj je NAJBOLJI

Recept za najbolju Doboš tortu je pred vama!

Recepti
12:15h Autor:
JEDNA OD UBEDLJIVO NAJOMILJENIJIH TORTI U SRBIJI OD DAVNINA: Svaka prava domaćica zna recept za nju, a ovaj je NAJBOLJI
Recept za najbolju Doboš tortu, Foto: Printscreen Youtube - Just. sweet. sladjano

Doboš torta je jedna od najpoznatijh poslastica na našim prostorima i retko koje slavlje može da prođe bez nje. Obožavaju je i stariji i mlađi, jer je neodoljivo kremasta, a zbog izvanrednog ukusa - niko se ne zaustavlja na jednom parčetu!

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • po želji sitno rendana korica limuna

Krem:

  • 5 jaja
  • 200 gr kristal šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 200 gr čokolade za kuvanje (40% kakao mase)
  • 250 gr pravog putera

Karamel glazura:

  • 200 gr kristal šećera
  • 2 kašike sveže ceđenog limunovog soka
  • 2 kašike otopljenog putera

Dekoracija:

  • 1 kesica čokoladnog šlag krema
  • mleko
Doboš torta
foto: Shutterstock

Način pripreme kora:

Na papir za pečenje olovkom iscrtati 2 kruga prečnika 20 cm. Ukupno pripremiti ovakva 4 papira, a zatim još 2 posebna papira na kojima ćete iscrtati po jedan krug.

*Dakle: 4 papira x 2 kruga i 2 papira x 1 krug.

Odvojiti belanca od žumanca (za početak samo 3 jaja). Belanca penasto umutiti sa prstohvatom soli, zatim dodavati kašiku po kašiku šećera (3 kašike) dok belanca ne budu čvrsta i sjajna. Zatim smanjiti brzinu miksera i dodavati jedno po jedno žumance (3 žumanca).

Brašno (3 kašike) direktno prosejati preko umućenih jaja, pa smesu špatulom vrlo nežno promešati dok se jaja i brašno ne povežu u lepu, glatku i jednoličnu smesu, bez grudvica.

Smesu rasporediti u 5 krugova, u svaki po tri kašike.

Veću tepsiju (od rerne) okrenite, pouljite i preko zalepite jedan papir sa iscrtana 2 kruga-rasporedite i ravnomerno razmažite smesu.

Doboš torta
foto: Printscreen Youtube - Just. sweet. sladjano

Drugi papir stavite na radnu površinu - rasporedite i ravnomerno razmažite smesu (u 2 kruga).

Treći papir neka bude onaj gde imate samo jedan iscrtan krug, pa na njega takođe rasporedite i ravnomerno razmažite smesu (ja sam ovaj papir stavila na okrenutu okruglu tepsiju) .

Rernu zagrejati na 160°C. Tepsiju stavite u rernu - budite obazrivi, kore bukvalno budu gotove za 2-3 minuta. Čim dobiju lepu smeđu boju, istog momenta ih vadite iz rerne.

Papir svucite sa tepsije, pa na tepsiju stavite drugi papir sa već razmazanom smesom i ponovite postupak pečenja, nakon ove ture stavite 5. koru da se peče (okruglu tepsiju).

Zatim, pažljivo skinite papir za pečenje sa svake kore - cepkajte ga, trebalo bi bez problema da se skida. Biskvite slažite jedan na drugi i pokrijte ih krpom dok pripremate sledeću turu, od preostala 3 jaja. Postupak je isti.

Doboš Torta
foto: Shutterstock

Priprema krema:

Cela jaja i šećer umutiti mikserom dok se ne zapene i ne pobele. Kuvati na pari nekih 20ak minuta, mešajući konstantno. Krem je gotov kada provučete varjaču kroz krem i vidite dno šerpe/ posude.

Zatim dodajte čokoladu izlomljenu na kockice i mešajte na pari još par minuta dok se sva čokolada ne otopi i poveže sa jajima. Krem pokriti prozirnom folijom i ohladiti.

*Krem će biti gust ali ne i čvrst, neka vas to ne brine, čim ga sjedinite sa puterom, biće savršen.

Puter sobne temperature umutiti mikserom, pa malo po malo dodavati krem uz neprestano mućenje. Kada se krem i puter lepo sjedine, krenuti sa filovanjem.

*Po mogućnosti koristite pravi puter, jer je ukus znatno drugačiji, a krem je daleko ukusniji.

*Ukoliko se odlučite da prvo pravite krem, pa tek onda kore, krem nipošto ne stavljajte u frižider, jer će se toliko stisnuti da ga nećete moći mazati. Umutite ga sa puterom neposredno pred filovanje.

Filovanje:

Obruč kalupa obložiti folijom sa unutrašnje strane i postaviti na tanjir odgovarajuće veličine.

Kore rasporediti po radnom stolu (samo 9 kora, jer će 10. trebati za karamel preliv) i na svaku raporediti jednaku količinu krema (2.5-3 kašike).

Na tanjir (unutar obruča) stavite prvu koru i krem ravnomerno razmažite, popunjavajući prostor između krajeva kora i stranice obruča (jer se kore hlađenjem malo skupe, pa bi u ovom slučaju bilo najbolje koristiti podešavajući obruč ili ga ne koristiti uopšte, ja lično volim da filujem unutar obruča), pa postupak ponoviti dok ne utrošite sve kore. Zadnja kora će vam biti tačno u visini kalupa.

Gotovu tortu odložite u frižider. Nakon par sati hlađenja, skinite obruč, odlepite foliju, pa površinu torte ukrasite karamelizovanim biskvitom, a stranice umućenim čokoladnim šlag kremom.

Karamel glazura:

Šećer otopiti na laganoj vatri, do svetlo smeđe boje, pazite da vam ne zagori. Kad se sav šećer otopi, šerpu sklonite sa vatre, dodajte puter i limunov sok, vratite na ringlu i mešajte dok se sve ne poveže.

Papir za pečenje, nešto veći od veličine biskvita/ kore, postaviti na tacnu. 10ti biskvit (koji smo ostavili sa strane; nađite što lepši i što ravniji), staviti na pek papir i iseći na 12-16 jednakih komada (trouglova).

Gotov karamel prelijte preko biskvita i ravnomerno razmažite.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs