Korisni saveti

ĆERKA MERIME NJEGOMIR POSTALA JE KRALJICA TORTI U SRBIJI: Sledeće cake u kuhinji uvek koristi, a ZBOG OVOGA JE USPELA

Ćerka Merime Njegomir otkriva kako pravi najbolje torte i zašto je odlučila da napusti posao u kancelariji i krene u nepoznato!

Hrana & vino
14:31h Autor:
ĆERKA MERIME NJEGOMIR POSTALA JE KRALJICA TORTI U SRBIJI: Sledeće cake u kuhinji uvek koristi, a ZBOG OVOGA JE USPELA
Ćerka Merime Njegomir otkriva kako pravi najbolje torte, Foto: Privatna Arhiva

Kad je nekome poslovni moto da cilja visoko i da, čak i ako omaši mesec, ostane među zvezdama, onda znate da će uspeti. Tačno je da veliki poduhvati zahtevaju veliku hrabrost, ali i upornost i strpljenje, a upravo zahvaljujući ovim odlikama Ljubica Njegomir je, ostavljajući za sobom kancelarijski posao, krenula velikim korakom u nepoznato i – ostvarila svoje snove.

Ljubica Njegomir
foto: Privatna Arhiva

Ulazeći u poslastičarski biznis, o kojem gotovo ništa nije znala, Ljubica je morala da se naoruža znanjem i ispoštuje neka pravila. Uspešno, očito, jer brzo je postala kraljica najslađeg carstva – njene torte danas mogu da se vide na brojnim veseljima i svečanim događajima i u Beogradu i širom Srbije.

Njegomir torte
foto: Privatna Arhiva

Njegomir torte su prepoznatljive širom Srbije

Komplimenti zadovoljnih sladokusaca joj prijaju, ali priznaje da joj u početku nije bilo lako.

- Kad sam rodila ćerku Sonju, poželela sam posao koji će mi omogućiti da budem više uz nju. Sticaj okolnosti me je naveo da pravim torte. Naravno, ideja zbog koje sam se opredelila za ovaj posao pao je u peti plan. Jesam provodila više vremena s njom, ali sam morala i mnogo da učim. Godinu dana sam izučavala tajne poslastičarskog zanata.

Merima i Ljubica Njegomir
foto: Privatna Arhiva

Mama Merima je podržala Ljubičine snove, verovala je u njen uspeh

Da li vam je palo na pamet da odustanete?

- Ne! Kada veruješ u sebe, onda i daješ sve od sebe, a kada daješ sve od sebe, jednostavno nema šanse da ne uspeš. To davanje podrazumeva odlučnost, veliku dinamiku, svest da za svaki problem postoji rešenje.

I kad stvari krenu nizbrdo, kao za vreme korone?

- Nisam očajavala. U jednom danu otkazane su dvadeset dve svadbene torte za koje smo odmah morali da vratimo depozit. Zasukala sam sa svojim timom i počela da pravim kolače, ljudi su tada počeli da naručuju na kilo.

Njegomir torte
foto: Privatna Arhiva

Šta još niste, a šta jeste radili?

- Nikad nisam dopustila da upadnem u zamku da trošim firmin novac za lične potrebe, što mnogi preduzetnici rade i propadnu. Jesam uvek insistirala na kvalitetu, nikad nisam odstupila od njega; od početka sam nastojala da stvorim proizvode koje bih poželela za svoje dete!

Šta savetujete domaćicama koje same prave kolače?

- Ne sabotirajte svoje vreme, trud i novac! Praćenje recepta je najvažniji savet koji ćete ikada čuti. Često žene zamenjuju sastojke na osnovu onoga što imaju.

Njegomir torte
foto: Privatna Arhiva

Izbacivanje jaja, šećera, korišćenje tečnog zaslađivača umesto suvog, višenamenskog umesto brašna za kolače, belanaca umesto celih jaja... se ne preporučuje osim ako recept ne predlaže alternative. Određeni sastojci su potrebni s razlogom, torta neće biti vrhunska ako ne poštujete recept.

U kućama se uglavnom drži višenamensko brašno.

- Brašno za kolače ima niži sadržaj proteina, fino je mleveno, ima baš delikatnu konzistenciju. Njegova meka, nežna tekstura se oseća u dobroj torti.

Međutim, neki recepti ne mogu da ga izdrže. Čokoladna torta ima kakao prah, veoma fin suv sastojak, pa kombinacija sa brašnom za kolače rezultira slabašnom tortom.

Njegomir torte
foto: Privatna Arhiva

Nije idealno ni kad se prave torte s voćem, šargarepom, jer ove namirnice sadrže dodatne vlažne sastojke.

Kako još možemo da sprečimo štetu?

- Razlika između uspešnog i neuspešnog recepta mogla bi da leži samo u jednoj pogrešno odmerenoj kašiki brašna ili šećera. Pravilno merenje sastojaka je imperativ! Uz to, ne otvarajte rernu 25 puta dok se kolač peče!

KORISNE CAKE KOJE LJUBICA STALNO KORISTI:

Najbolji lek: Ako se testo lepi, uvijte ga u providnu foliju i ostavite u frižideru 30 minuta da se masnoća u njemu stegne.

Njegomir torte
foto: Privatna Arhiva

Uvek gladak krem: Krem će imati grudvice ako njegovi sastojci nisu ujednačene temperature. "Razbićete" ih laganim zagrevanjem krema na vodenoj pari, uz mešanje mikserom.

Snažnija aroma: Cele, seckane, u listićima ili mlevene orašaste plodove kratko zagrejte uz mešanje u tiganju, bez dodavanja masnoće. Imaće snažniju aromu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs