Poznati stručnjak

Dr Ranko Rajović: Glavna funkcija škole treba da bude da decu nauči da misle, a ne da bubaju napamet!

Današnja deca, kaže, koriste mobilne telefone i računare te se uopšte ne kreću zbog čega imaju nerazvijene motoričke sposobnosti

Vaše dete & vi
Autor:
Dr Ranko Rajović: Glavna funkcija škole treba da bude da decu nauči da misle, a ne da bubaju napamet!
Foto: Shutterstock

"Škola mora da promeni metode učenja i program i da ih prilagodi današnjoj deci, ali najbitniji su roditelji. Oni do 5. i 6. godine treba da nauče decu da trče, skaču, penju se... Dokazano je da se mozak razvija u pokretu i zato je bitno da deca do te dobi savladaju te veštine", izjavio je dr Ranko Rajović na nedavno održanoj konferenciji, a prenose 24sata.

Dr Rajović je i tvorac NTC metode učenja. Ta metoda pomaže učenicima da lakše nauče lekciju, da je povezuju s drugim lekcijama i područjima, da duže pamte i razvijaju nove ideje. Rajović je rekao kako mu učitelji govore da je svaka nova generacija prvih razreda malo slabija u odnosu na prethodne dve.

- Slabija im je motorika, koncentracija, a rečnik siromašniji. Učenici takvi stignu u školu, što znači da nije samo problem u školi, nego i ranijim fazama odgoja, pa stoga treba reformisati i vrtiće i roditelje jer upravo oni prave najveće greške, a da to ni ne znaju. Zbog njihovih grešaka deca danas ne mogu da sede, računaju, pišu, a imaju disleksiju, disgrafiju i slične probleme - objašnjava poznati stručnjak.

Znaci da dete odrasta u frustriranu osobu: Dr Rajović savetuje kako da problem sasečete u korenu!

foto: Printscreen/ Youtube/ Branislav Mihajlovic

Naglašava da školski programi moraju da se menjaju i da glavna funkcija škole treba da bude da decu nauči da misle, a ne da bubaju napamet, objasnio je Rajović.

Dodao je i da probleme imaju nadareni učenici koji “sve znaju” pa se zbog toga ne snalaze dobro u razredu. Gradivo im je dosadno, a kako uvek imaju odgovore, nastavnici im brane da se stalno javljaju.

- Samo bića koja se kreću imaju neurone. Prema toj analogiji, čovek je biće za kretanje. Posao deteta je da se penje na drvo i padne. Dete rođeno u gradu već je oštećeno - poručio je Rajović.

Dr Ranko Rajović, stručnjak za inteligenciju kod dece: Evo kako da suzbijete bes i razmaženost!

foto: Shutterstock

Današnja deca, kaže, koriste mobilne telefone i računare te se uopšte ne kreću zbog čega imaju nerazvijene motoričke sposobnosti.

- Današnjoj deci nedostaje upravo pokret. Dokaz za to je da svako drugo dete ima ravna stopala. Čak 80% dece od deset godina ima mobilni telefon, a telefon je za dete poput droge - napominje profesor.

Dr Ranko Rajović upozorava: Zašto deca danas ćute, sede i plaše se lopte!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs